Det ekstreme kan også være sundt
Læs artiklen "Fra tanke til løb" om Annette Fredskovs marathonprojekt
Jacob Nordholt Hansen har løberhjerne. Han har dyrket triatlon siden han var 18 år gammel, og har gennemført en ironman tre gange. Siden da har han løbet flere meget lange løb – blandt andet i Sahara. Det sidste var på 160 km i ét stræk.
”For mig handler løb primært om to ting. Dels den store oplevelse, det er, og dels det mentale. At arbejde sig igennem kriserne. Jeg går ikke særlig meget op i placeringer og resultater. En god præstation har ikke noget med andre at gøre, det har noget at gøre med, at du selv føler, at du har gjort, hvad du kan”, mener Jacob Nordholdt Hansen.
Derfor er det måske ikke så underligt, at han blev fascineret af Annette Fredskov og hendes projekt. Han havde egentlig ikke tænkt sig at sponsorere nogen, men han kunne ikke lade være.
”Hele hendes måde at tænke på i forhold til sygdommen passer perfekt til vores værdigrundlag. Vi arbejder altid hen i mod, at patienten selv tager ansvar og ikke bare kommer og bliver behandlet og så går igen. Så jeg faldt meget for hendes tankegang om at tage ansvar og gå efter drømmen”, fortæller han.
Et maraton om dagen kan da ikke være sundt
Fysisk aktivitet og fysioterapi kan forbedre livskvaliteten for sklerosepatienter. Men én ting er moderat fysisk udfoldelse, noget andet er et projekt, som det Annette Fredskov har kastet sig over. Ekstreme løbeprojekter ville, med eller uden sklerose, potentielt kunne skade kroppen. Det medgiver Jacob Nordholt Hansen, men han mener også, at det kan være sundt.
”Jeg mener det er sundt, hvis man træner ordenligt op til det. Hvis man kan træne op, planlægge og forberede sig gennem lang tid. For de fleste, som ikke træner godt, kan man diskutere om det er sundt. For mit eget og Annettes vedkommende, så er det sundt. Både fysiologisk og mentalt”, mener han.
At Annette Fredskov har en sklerose-diagnose, bekymrer ikke Jacob Nordholt Hansen. Han tænker ikke på hende som sklerosepatient, men som en løber med et fantastisk projekt - en der allerede havde taget beslutningen om, at hun ville løbe, længe for de mødtes.
”Det er da interessant, at hun har sklerose, men for mig har det ikke nogen negativ klang. Jeg fandt hurtigt ud af, at hun er god til at lytte til kroppen, og dét sammenholdt med, at hun bliver testet på Rigshospitalet, synes jeg er meget betryggende. Så kan jeg jo supplere ved at mærke, om der rent strukturmæssigt er noget, der bliver bygget op”.
Annette Fredskov har på forhånd besluttet sig for, at hun vil lytte til Jacob Nordholt Hansen. Siger han stop eller pause, så er hun indforstået. Jacob Nordholt Hansen er ikke ude på at tage fuld kontrol over processen, men han er glad for tilliden.
”Det er vigtigt, at vi har en god kommunikation og forståelse for hinanden. At hun fortæller, hvad hun mærker, og at mine råd bliver hørt. Til gengæld ved jeg også, hvor hårdt det kan være, hvis man ikke kan løbe. Det er jo fordelen ved, at jeg er ultraløber”.
Fornuftig træning uden skader
Jacob Nordholt Hansen forstår ikke, hvorfor nogen bliver skadet mere end én gang. Hvis man lytter til sin krop og får taget hånd om den i tide, så kan skader undgås, mener han. Det handler om at få analyseret, om det er løbestilen, intensiteten, løbeskoen, svage strukturer eller andet, der giver skaderne.
"Og det hjælper ikke, at træne efter et eller andet tilfældigt program, man har fundet på internettet. For så får man ikke fulgt op på, om det nu også fungerer - man regner bare med, at det gør det", siger Jacob Nordholt, der aldrig selv har haft en skade.
”Der er nogle vittige tunger, der siger, at det er fordi, jeg ikke træner nok, at jeg ikke får skader. Men min egen forklaring er, at jeg træner fornuftigt. Jeg løber mellem 60 og 80 timer om ugen – året rundt. Så jeg kan løbe et maraton i morgen, hvis det skulle være. Min base ligger bare og er bred og stabil, hvor andre forsøger at presse citronen”, siger han om den træningsfilosofi, der også skal hjælpe Annette Fredskov igennem sit projekt.
Hun kan gennemføre
Jacob Nordholt tror på projektet, og ser intet til hinder for, at Annette Fredskov skulle kunne gennemføre. Omvendt ser han det ikke som nogen fiasko, hvis hun ikke gør, eller hvis hun må holde en måneds pause midt i det hele.
”Hun ved, det er muligt, og jeg ved, det er muligt, men tingene skal flaske sig. Hvis hun går hen og bliver skadet, eller får en slem influenza, må vi tage den der fra. Der er sikkert mange, der vil sige, hvad sagde jeg, det kunne hun ikke klare. Men jeg er ligeglad med, hvor mange maraton hun løber, det er hendes historie, der er vigtig”, slutter han.
Om Jacob Nordholt Hansen
Født i 1975.
Uddannet fysioterapeut fra Næstved Fysioterapiskole i 2002.
Efteruddannet idrætsfysioterapeut, Cert. MDT (McKenzie).
Ultraløber.
Har blandt andet gennemført Swiss Alpine K78, Pharoin 100 km i Egypten og Marathon Des Sables i Sahara, Marocco .
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.