Vi betragter dem som de heldige
Hvad forsker du i?
Jeg forsker i følger efter forbigående blodpropper i hjernen, TCI (transitorisk cerebral iskæmi), og hvordan vi hjælper de mennesker, der ikke formår at vende tilbage til deres hverdagsliv. Ifølge Hjernesagen er det cirka 4.800 danskere om året. Som system antager vi, at symptomerne er kortvarige. Vi har betragtet dem som de heldige, for det er jo bare en forbigående blodprop. Men vores undersøgelser viser, at cirka halvdelen kæmper med træthed, og en andel modtager sygedagpenge og hjemmehjælp. Til gengæld får de ikke tilbud om rehabilitering, så de oplever at stå alene og føle sig forkerte.
Hvordan gør du?
Vi har lavet fire studier. Vi har blandt andet fulgt 354 patienter i et år via spørgeskemaer og lavet kvalitative interviews med 15 for at få mere viden om, hvad de oplever, og hvordan vi kan hjælpe dem. Nu er vi i gang med at udvikle relevante indsatser med patienter, pårørende og sundhedspersonale fra region og kommuner. Sekundær forebyggelse er også vigtig, for efter en TCI er man i øget risiko for stroke, og her spiller fysisk aktivitet ind. Men nogle fortæller, at de er nervøse for at blive fysisk aktive igen.
Hvad håber du kommer ud af din forskning?
At vi giver patienterne en stemme, så de ikke føler, de er forkerte. Og at vi som sundhedsprofessionelle ikke fejer det væk, når de siger, at de oplever vanskeligheder. Jeg håber også, at vi får åbnet nogle døre ude i kommunerne, så de får den støtte, de har brug for. Som fysioterapeuter har vi en stor rolle ift. at hjælpe dem tilbage til hverdagen.
Om projektet
Tidshorisont
Det kvalitative studie er publiceret. Ph.d.-afhandlingen afsluttes februar 2025.
Finansiering
Region Nordjyllands Sundhedsvidenskabelige Forskningsfond, Hjernesagen samt Fysio-og Ergoterapeutafdelingen på Aalborg Universitetshospital og Danske Fysioterapeuter.
Samarbejdspartnere
Neurologisk afdeling på Aalborg Universitetshospital.
Dansk Center for sundheds-tjenesteforskning, Klinisk institut på Aalborg Universitet, Aalborg Kommune