Ytringsfrihed
Hvis man overholder følgende tre punkter har man som udgangspunkt retten på sin side.
1) Man skal udtale sig i eget navn, som privatperson.
2) Man skal kunne stå indenfor det, man skriver.
3) Man skal overholde den tavshedspligt, man er underlagt i patientsager, personsager, evt. andre aktuelle sager.
Selvom man overholder disse forholdsregler, kan man godt risikere at få problemer med arbejdsgivere, der ikke kender reglerne. Hvis det bliver aktuelt, så kontakt Danske Fysioterapeuter.
I det følgende beskrives problemstillingen med ytringsfrihed nærmere.
Offentligt ansattes ytringsfrihed
Offentligt ansatte har som nævnt samme ytringsfrihed som alle andre. Der er dog visse særlige tilfælde, der begrænser de ansattes ytringsfrihed. Man kan ikke beskrive disse begrænsninger klart og entydigt; men man skal være opmærksom på følgende situationer:
1) Man skal udtale sig i eget navn og som privatperson. Hvis man udtaler sig som ansat, er man underlagt ledelsens ret til at bestemme, hvem der skal udtale sig om forholdene på arbejdspladsen.
Man kan som privatperson frit udtale sig om forholdene udenfor ens eget arbejdsområde. Hvis man udtaler sig indenfor ens eget arbejdsområde, så spiller det en rolle, om man har været med i myndighedernes beslutningsproces. Det spiller også en rolle, om man udtaler sig før eller efter, en beslutning er truffet. Adgangen til at udtale sig er friere, når beslutningen er truffet. Retspraksis viser desuden, at offentligt ansatte har ret til at udtale sig om ressourcemæssige spørgsmål, der har væsentlig betydning for medarbejdernes løn- og ansættelsesvilkår.
2) Man skal kunne stå inde for sine udtalelser. Man skal overveje indhold, form og ordvalg. Hvis man udtaler sig racistisk eller ærekrænkende kan man risikere sagsanlæg. Man kan også risikere at ens udtalelser er så skadende for arbejdspladsen, at fremtidigt samarbejde vil være umuligt. Man skal også være klar til at møde den opmærksomhed, som offentlige personer ofte får.
3) Man er i visse situationer underlagt regler om tavshedspligt. Det gælder bl.a. patientsager, personsager og visse kørende sager i f.eks. i samarbejdsudvalget.
Loyalitet overfor arbejdspladsen
En arbejdsgiver kan forvente, at de ansatte er loyale overfor virksomheden. Det betyder dog ikke, at man begrænser de ansattes ytringsfrihed; men at man ikke må skade virksomheden med forvrængede eller urigtige oplysninger eller politisk mudderkastning.
Ledelsen må gerne udsende retningslinier om, hvordan de ansatte bør håndtere denne ytringsfrihed, men det må kun være vejledende og på ingen måde virke som krav, der begrænser de offentligt ansattes ytringsfrihed.
Særligt vedr. tillidsrepræsentanter
Tillidsrepræsentanter er offentligt ansatte og har derfor samme ytringsfrihed som beskrevet ovenfor.
Man skal dog være opmærksom på, at TR skal arbejde for at bevare ro og orden på arbejdspladsen. Derfor kan TR ikke offentligt (i aviser eller fagblade) udtale sig på en måde, der kan opfordre til arbejdsnedlæggelser eller give udtryk for holdninger, der er med til at piske en stemning op. TR har store muligheder for at påvirke beslutninger, og disse muligheder må forventes at blive forsøgt først.
Der er intet til hinder for, at TR henvender sig til pressen eller politikkerne vedr. forhold på arbejdspladsen. Det kan være en god ide at orientere ledelsen, og at man overvejer konsekvenser, indhold og form. I tilfælde, hvor der er store tværgående sager i gang på arbejdspladsen (nedlæggelser af stillinger, lukning af sygehuse el.lign.), hvor der er stor pressebevågenhed kan det være en god ide, at TR og de ansatte nedsætter en pressegruppe, der varetager kontakten til pressen evt. efter råd og vejledning fra de faglige organisationer.
Læs justitsministeriets vejledning om ytringsfrihed (pdf)
Er du usikker på, hvad du kan/må sige offentligt, er du velkommen til at kontakte Danske Fysioterapeuter for sparring.