Skab dig et netværk som tillidsrepræsentant
Når du bruger dit netværk aktivt, har du nogle at drøfte opgaverne med, og du har i det hele taget nogle at trække på, hvis du har brug for det.
Du finder hurtigt ud af, at du har mange at støtte dig til og samarbejde med.
På arbejdspladsen har du gode muligheder for at få inspiration og støtte i forhold til de problemstillinger, du som tillidsrepræsentant kan løbe ind i. Både uformelt i det daglige arbejde og mere formelt i samarbejdsudvalgene (SU/MED-udvalgene).
- TR-suppleanten
- Sikkerhedsrepræsentanten
- Kollegerne
- Lederen og personalekontoret
- Andre tillidsrepræsentanter
Din suppleant er din vigtigste sparringspartner. Suppleanten skal umiddelbart kunne træde ind, hvis du ikke er til stede. Suppleanten skal typisk være informeret om de forskellige forhold på samme niveau som dig.
Samarbejdet med suppleanten kan opbygges på forskellige måder og med forskellig opgavefordeling. Typisk holder tillidsrepræsentanter og suppleanter jævnlige møder og drøfter aktuelle emner og fordeler opgaverne mellem sig efter tid, interesse og viden.
Selvfølgelig med passende hensyn til, at der vil være nogle opgaver, der er mere oplagte for dig som tillidsrepræsentant end for suppleanten.
Opgavefordeling mellem dig og din suppleant skal aftales med din nærmeste leder, især hvis suppleanten skal tage sig af opgaver, der ellers typisk ville have ligget på dit bord.
Tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter har hver sine opgaver, men du vil opleve, at I har mange fælles interesser fx omkring samarbejdsforhold, organisering af arbejdet, personalepolitik og det psykiske arbejdsmiljø.
Læs mere om arbejdsmiljørepræsentantens opgaver
I nogle tilfælde vil sikkerhedsrepræsentanten og tillidsrepræsentanten være den samme person. Det kan dog blive en stor opgave for én person at skulle tage sig af begge områder.
På din arbejdsplads vil der typisk være tillidsrepræsentanter for en del andre faggrupper. Blandt disse tillidsrepræsentanter vil der ofte være nogle, der har erfaringer med problemstillinger, der ligner dine.
Du lærer bedst disse tillidsrepræsentanter at kende gennem samarbejdsudvalget (MED-udvalget) og kontaktudvalget.
Kontaktudvalget er et meget vigtigt forum til at starte netværk i. Når du først har lært de andre tillidsrepræsentanter at kende, kan du også lettere henvende dig til dem imellem møderne fx i forbindelse med daglige spørgsmål.
Du er valgt til at repræsentere dine kolleger. Men dine kolleger kan samtidig være til stor hjælp. Det kan være, at en af dine kolleger tidligere har været tillidsrepræsentant eller har stået i en problemstilling, som ligner den, I står i nu.
Der vil også ofte blandt kollegerne være personer, som du snakker rigtig godt med. Brug dine kolleger som sparringspartnere og del evt. arbejde og ansvar med dem.
Det er oplagt at sparre med din leder omkring f.eks. forslag til omorganisering og rammer for faglig og personalepolitisk udvikling. I sådanne tilfælde vil det være dialogen, der betyder mere, end om I lige er - eller bliver – enige.
Med dialogen kan I give hinanden værdifuld viden. Fx kan du fortælle lederen om, hvordan du og medarbejderne opfatter situationen, og lederen kan fortælle dig om baggrunden for de beslutninger, der skal tages.
Med dialogen har du også mulighed for at få stor indflydelse på beslutninger, selvom du måske i sidste ende slet ikke skal være med til at træffe dem.
Lederen og personalekontoret har indsigt i mange faktuelle forhold vedr. arbejdspladsen. Bl.a. om løn og ansættelsesforhold.
I mange tilfælde kan det derfor være til stor hjælp at spørge dem til råds. Hvis du fx har spørgsmål om normeringer, strukturen på arbejdspladsen eller personalepolitikken, vil det være oplagt at spørge lederen.
Hvis du har spørgsmål om lønsedlen eller ferie, vil det være oplagt at spørge personalekontoret.
Rundt om i landet har du mulighed for at mødes med andre fysioterapeut-tillidsrepræsentanter på de såkaldte TR-regionsmøder.
TR-regionsmøderne er et vigtigt forum, hvor du kan få støtte og udveksle erfaringer med andre om forholdene på arbejdspladserne. På møderne vil du få information om, hvad der foregår på andre arbejdspladser i regionen, i TR-rådet og i Danske Fysioterapeuter.
Møderne bliver typisk brugt til generel erfaringsudveksling om, hvad der rører sig af omstruktureringer, forhandlinger, nye tiltag mm. Der tages også ofte egentlige temaer op som f.eks. personalepolitik, lønforhandlinger, TR-vilkår, nedskæringer og faget i forandring.
Nogle kredse sætter ekstra tid af til undervisning/oplæg/diskussion om emner som fx den nye overenskomst, stillings-/funktionsbeskrivelser, TR-rollen i forandring og løn.
Kontakt en af de erfarne tillidsrepræsentanter i regionen for at høre mere om disse møder i din region. Eller se på Danske Fysioterapeuters hjemmesiden under din Region, hvor du også kan læse referaterne.