Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Kandidatprisen går til artikel om ny metode til at teste rygmuskler

Ny forskning tyder på, at træning af rygmusklerne kan forebygge rygkyfose og mindske smerter hos mænd og kvinder med osteoporose. Gitte Valentin vinder Danske Fysioterapeuters kandidatprisen for sin artikel, der beskriver en undersøgelse af pålideligheden af en nyudviklet metode til at teste den isometriske rygmuskelstyrke
Foto: Claus Sjödin

Fysioterapeut, cand. scient. san. Gitte Valentin har udviklet en ramme, der kan benyttes til at fiksere et dynamometer ved test af muskelstyrke i rygmusklerne. Apparaturet, der er blevet anvendt til kvinder med osteoporose, har vist sig at være brugbart og pålideligt. En artikel, der beskriver en reliabilitetsundersøgelse af målemetoden, har vundet Danske Fysioterapeuters Kandidatpris 2014, og prisen på 25.000 kr. bliver overrakt den 14. november i forbindelse med foreningens repræsentantskabsmøde i Nyborg.

Gitte Valentin er den første modtager af kandidatprisen. Hendes artikel fremhæves som stringent, velformuleret og klinisk relevant for fysioterapeuter i praksis.

For Gitte Valentin er prisen et skulderklap. ”Da jeg læste om den nye kandidatpris, syntes jeg at beskrivelsen passede utroligt godt til mit projekt og prisen var en god mulighed for at videreformidle det, jeg brænder for og arbejder med. Jeg er glad og stolt over at have fået prisen. Den giver blod på tanden til at fortsætte forskervejen”, siger hun.

Stærke rygmuskler fører til færre gener 

Gitte Valentins ramme, der kan bruges til at fiksere et håndholdt dynamometer under rygmuskeltest, blev allerede præsenteret i Fysioterapeuten sidste år i forbindelse med en artikelserie om fysioterapeuter som opfindere.  ”Vi ved fra andre studier, at fiksering af dynamometret øger målesikkerheden. Og det har min undersøgelse også vist”, siger Gitte Valentin.

48 kvinder med osteoporose blev inkluderet i Gitte Valentins studie, der viste at måleredskabet var reliabelt og anvendeligt i praksis. ”Hvis vi som fysioterapeuter skal dokumentere effekten af rygmuskeltræningen, så er dette måleredskab langt det bedste i klinikken og klart at foretrække fremfor en manuel muskeltest (0-5),” siger Gitte Valentin.  Undersøgelsen viste også, at metoden var velegnet til patienter med osteoporose, der ofte har mange smerter. Men denne type test kan ikke stå alene, når effekten af en given intervention skal vurderes. Her er det også vigtigt at undersøge parametre som  smerteintensitet, funktionsevne og livskvalitet, understreger Gitte Valentin.

Det er ifølge Gitte Valentin vigtigt, at fysioterapeuter tester rygmusklerne.  Flere studier tyder nemlig på, at rygmuskelstyrken har betydning for funktionsevne, holdningen og smerter hos mænd og kvinder med osteoporose. ”Studier har vist, at jo svagere rygmuskler des større rygkyfose hos kvinder med sammenfald i corpora. Man har også i interventionsstudier fundet, at styrketræning af ryggen kan mindske rygkyfosen, og andre studier har fundet sammenhæng mellem stærke rygmuskler og fald. Anden forskning tyder på at den forøgede kyfose kan tænkes at være mere relateret til svage rygmuskler end lavt BMD”, siger Gitte Valentin.

Men Gitte Valentin understreger, at selv om man har set denne sammenhæng, mangler der flere studier, der kan bekræfte fundene.

Træning er en vigtig del af behandlingen

At rygmuskelstyrke er et vigtigt effektmål hos denne gruppe af patienter, var en af grundene til, at Gitte Valentin ønskede at udvikle en pålidelig målemetode. ”Der findes ikke en god metode til at teste disse patienter, der ofte har mange smerter og ikke kan tåle det store bevægeudslag”, fortæller hun. Hun har været tilknyttet Osteoporoseskolen i Aarhus og har i den forbindelse haft brug for at kunne dokumentere, at behandlingen og træningen har haft effekt.

Selvom vi i dag ikke ved, hvor hårdt og hvordan man skal træne, er Gitte Valentin ikke i tvivl om, at træning er vejen frem. ”Jeg tror, at der er mange med osteoporose, der putter sig og er bange for at bevæge sig.  Vi ser en gruppe patienter på osteoporoseskolerne, men det er et fåtal. De andre kommer måske kun til hos lægen. Men der er stadig blandt nogle læger, fysioterapeuter og andre sundhedsgrupper samme holdning til træning til patienter med osteoporose, som man havde for 20 år siden til patienter med diskusprolaps, hvor rådet var, at der skulle passes på.  Dengang var det revolutionerende, at patienter med diskusprolapser skulle træne. Jeg tror det samme kommer til at ske med denne gruppe patienter. De kan og skal mere, end vi tror,” siger Gitte Valentin.


Gitte Valentin har fået henvendelse fra to ph.d.-studerende, der ønsker at bruge målemetoden til test af bug- og rygmuskler. ”Hvis der er fysioterapeuter, der vil i gang med at teste med denne metode, er de velkomne til at maile til mig”, tilbyder Gitte Valentin.

Læs mere om Gitte Valentins ramme til fiksering af dynamometer og projekt i Fysioterapeuten nr. 9, 2013.

Kontakt Gitte Valentin på gittehoff@hotmail.com