Ny tvivl om bækkenløsning
Diagnosemetoden bør revurderes, opfattelsen af, hvad bækkenløsning er, og hvordan tilstanden skal behandles, skal nuanceres, og mere forskning sættes i værk, hvis vi for alvor vil forstå den tilstand, som mange gravide havner i, og som for 5-7 procents vedkommende varer ved, også efter fødslen er overstået.
Det er de anbefalinger, der står tilbage på bundlinjen, efter at fysioterapeut Thorvaldur S. Palsson har offentliggjort resultaterne af sin ph.d.-afhandling, ’Lumbopelvic pain – sensory and motor aspects’ eller på dansk ’Bækkensmerter – sensoriske og motoriske aspekter.’
Thorvaldur S. Palsson påviser heri, at bækkensmerter som følge af graviditet er en mere kompleks tilstand, end man hidtil har antaget, ligesom han i samarbejde med professor Thomas Graven-Nielsen fra Aalborg Universitets Center for Sanse-Motorisk Interaktion afslører, at den diagnosticeringstest, der har været almindeligt anvendt, slet ikke viser, det man tror.
Ingen løse led, kun smerte
For at undersøge validiteten af den gængse diagnosemetode, den såkaldte ASLR-test (Active Straight Leg Raise), udviklede Thorvaldur S. Palsson og hans samarbejdspartnere først en måde at påføre raske, ikke-gravide personer en forbigående bækkensmerte, som modsvarer den, kvinder med diagnosticeret bækkenløsning oplever.
De raske forsøgspersoner fik indsprøjtet 0,5 ml hypertonisk saltvand i det lange, dorsale sacroiliacaled, hvilket gav smertesymptomer i bækkenet, som var sammenlignelige med de gravide testpersoners.
Begge grupper blev derefter udsat for ASLR-testen, hvor man skal løfte et ben ad gangen op til en vis højde i fem sekunder. Efter at øvelsen var gentaget nogle gange blev begge grupper bedt om at angive, hvor ondt det gjorde at udføre den.
Det viste sig, at de raske forsøgspersoner bonnede lige så meget ud på smertebarometret, som de gravide med bækkenløsning, og Thorvaldur S. Palsson konkluderer derfor, at ASLR-testen ikke viser noget om leddenes bevægelighed – altså hvorvidt knoglerne er løse eller ej - men kun at øvelserne udløser en grad af smerte hos både gravide og ikke-gravide, herunder mandlige testpersoner, som ikke kan mistænkes for at have bækkenløsning.
”Vores studier viser, at smerter alene kan have indflydelse på testen, uanset om der er øget bevægelighed i bækkenet eller ej. Løse led kan altså stadig være en medvirkende årsag til de gravides smerter, men vi kan ikke påstå, at det alene er derfor, de har ondt. Der må være flere ting, der spiller ind”, understreger han.
Misvisende betegnelse
Selve betegnelsen bækkenløsning som udtryk for en sygelig tilstand, er dermed også misvisende, mener Thorvaldur S. Palsson.
”Ordet indikerer noget forkert. Der er intet unormalt i, at en gravid kvinde får løse led som følge af en forøget produktion af hormonet relaxin. Det er en naturlig tilstand, som sikrer, at barnet overhovedet kan blive født på normal vis”, siger han.
Fakta om bækkenløsning
- Mere end 80 procent af alle gravide oplever smerter i bækkenet i forskellig grad inden fødslen, og 4 procent får det, man hidtil har kaldt bækkenløsning.
- Hos ni ud af ti forsvinder symptomerne 3-6 måneder efter fødslen, men en mindre gruppe udvikler kroniske bækkensmerter.
- Smerterne sidder hyppigst omkring symfysen, men de kan også være i et eller begge SI-led.
- Kvinder, der i forvejen har kroniske rygsmerter eller kroniske underlivssmerter, er mere udsatte for at få bækkensmerter i graviditeten.
- Den gængse behandling af bækkensmerter hos gravide har hidtil bestået i at massere de ømme muskler, lære kvinden at bevæge sig på en hensigtsmæssig måde, instruere i et passende øvelsesprogram og eventuelt anbefale brug af støttebælte. Desuden understreges vigtigheden af at fortsætte med fysisk træning for at styrke bækkenets muskler og led.
- Se også de europæiske guidelines for behandling af bækkensmerter i European Spine Journal, juni 2008
Kilder: bl.a. patientvejledningen.dk, revideret i 2011 af Birthe Bonde, specialist i bl.a. muskuloskeletal fysioterapi.
Mere end 80 procent af alle gravide oplever således bækkensmerter i en eller anden grad i løbet af en graviditet, og i langt de fleste tilfælde går smerterne i sig selv igen, så snart fødslen er overstået.
For en mindre gruppe udvikler tilstanden sig imidlertid meget smertefuldt, og for 5-7 procents vedkommende varer den ved, længe efter, at de hormonelle forhold er normaliserede. For disse undergrupper spiller psykiske, emotionelle og kognitive faktorer formentlig en større rolle i sygdomsbilledet end hidtil antaget.
Det viste sig således i Thorvaldur S. Palssons forsøg, at den gruppe gravide, der led mest af bækkensmerter, også var dem, der generelt var mest smertefølsomme – ikke kun i bækkenregionen, men også andre steder på kroppen - ligesom det i store træk var det samme udsnit af personer, der angav at have det dårligste mentale helbred med mere tendens til stress, depression og dårlig nattesøvn.
”Konklusionen var, når vi koblede alle vores fund sammen, at det i hvert fald ikke var bækkenløsning i fysiologisk forstand, der var årsag til kvindernes smerter. Men hvad det så var, lykkedes det os ikke at finde et klart svar på, uanset hvilke sammenligninger, vi lavede. Det bliver vi nødt til at lave et meget større studie for at forstå”, sammenfatter han.
Mange medvirkende faktorer
Thorvaldur S. Palsson understreger, at det ikke er budskabet i hans ph.d.-afhandling, at kvinder med bækkensmerter bare er psykisk uligevægtige og derfor mere smertefølsomme.
”Det, jeg siger, er, at psykiske faktorer kan være med til at forøge smerten, og at risikoen for at udvikle en kronisk tilstand formentlig er større, hvis alle faktorer, både fysiske og biopsykosociale er til stede samtidig”, forklarer han.
De fysiske komponenter skal altså heller ikke negligeres, fordi sygdomsbilledet viser sig at være mere komplekst. For eksempel er der en indiskutabel, biomekanisk belastning på lænd og bækken som følge af den ændrede vægtfordeling under graviditeten. Det reducerer både den normale muskelaktivitet omkring lænde-, bækken- og hoftefunktionen og belaster ledbånds- og ledstrukturerne mere end normalt.
”Dette forklarer bare ikke, hvorfor nogle kvinder udvikler længerevarende bækkensmerter efter fødslen, når de graviditetsrelaterede belastninger i øvrigt er væk, så vi er nødt til også at inddrage de psykosociale aspekter i en samlet, individuel vurdering”, anbefaler Thorvaldur S. Palsson.
Efter hans vurdering er fysioterapeuter generelt klædt ganske godt på til denne opgave. ”Det er jo ikke fordi, vi skal til at lege psykologer, men vi skal kunne vurdere, hvor meget de psykologiske aspekter fylder og så efter behov henvise til andre eksperter”, siger han og mener dermed, at alle de værktøjer, fysioterapeuter normalt er udstyret med, også stadig kan bruges overfor denne patientgruppe.
”Men der er behov for en differentieret vurdering af, hvilke værktøjer der skal bruges hvornår, og vi skal tage højde for samtlige faktorer, som vi nu ved, kan forværre smerterne”, siger Thorvaldur S. Palsson.
Behandling på et bredere grundlag
”Det handler ikke om, at fysioterapeuter skal til at være psykologer. Heller ikke om, at det kliniske håndværk skal pakkes væk. Vi skal bare vurdere disse patienter på et bredere grundlag, hvis vi vil reducere risikoen for kronicitet, siger Thorvaldur S. Palsson.
Ud over en afdækning af fysiske faktorer, betyder det, at man skal vurdere patientens psykosociale forhold og for eksempel spørge ind til patientens tanker omkring symptomerne, hvad man selv tror, der er galt, hvor bekymret, man er, og hvad man mener, der skal til for at blive rask.
”Ofte har disse patienter nogle tanker og idéer omkring deres tilstand, som ikke er hensigtsmæssige. Tanker som kan resultere i for eksempel undgåelsesadfærd, bevægelsesangst og katastrofetænkning”, forklarer Thorvaldur S. Palsson.
Man ser også tit, at patienter med længevarende smerter har problemer med deres nattesøvn og andre sociale og emotionelle udfordringer. Alt sammen faktorer, som kan øge smertefølsomheden, og som man bliver nødt til at spørge ind til som behandler og i givet fald imødegå med grundige forklaringer på, hvad der rent faktisk er på færde.
Smertefølsomhed som indikator
På baggrund af sine resultater foreslår Thorvaldur S. Palsson et nyt studie, hvor gravide kvinder får målt deres smertefølsomhed ved den første jordemoderkonsultation i uge 12 og samtidig udfylder et spørgeskema om fysisk og psykisk helbred, nattesøvn etc.
Han forestiller sig, at gravide med særlig risiko for at udvikle et kronicitetsmønster kan opspores på denne facon, så en forebyggende indsats kan iværksættes hos enten læge eller fysioterapeut.
”Det ville være interessant at undersøge, om dem, som udvikler invaliderende smerter, har en anden profil tidligt i graviditeten, end dem, som klarer sig bedre”, siger han.
Muligvis kunne dette lede til, at man ville kunne tilbyde dem, som er i risiko for at udvikle stærke smerter og begrænset førlighed under graviditeten, en anden form for opfølgning og på den måde reducere risikoen for, at de udvikler et kronisk problem.
”Om det er muligt, ved jeg ikke, men jeg synes, det bør undersøges, og jeg tror sagtens jordemødrene kan stå for en simpel smertefølsomhedsmåling”, siger han og foreslår den såkaldte QST-test (Quantitative Sensory Test).
Ramte et minefelt
Han vidste godt, det var et farligt område, han bevægede sig ind på, allerede inden konklusionerne fra hans ph.d.-afhandling blev omtalt i slutningen af september på videnskab.dk. Alligevel kom det bag på Thorvaldur S. Palsson, hvor kraftige reaktioner, omtalen affødte.
”Det var nogle meget vrede mennesker, der kommenterede artiklen. Nogle mente, at vi indikerede, at kvinder med bækkensmerter bare er psykisk syge, og at vi ignorerede deres fysiske smerter”, siger han og afviser, at det er tilfældet.
”Men reaktionerne beviste, hvor ekstremt forsigtig, man skal være, når man bevæger sig ind på dette felt. Det er svært at formidle og meget nemt at misforstå”, understreger Thorvaldur S. Palsson.
Herunder et par anonymiserede uddrag at kommentarerne:
”Er så træt af disse forskermænd som ikke tager kvinder alvorligt og pådutter alt, hvad de ikke selv forstår, med ubrugelige, nedladende og irrelevante formodninger helt uden evidens.”
”Så kan man endnu en gang læse en forskningsrapport, hvor der bliver taget udgangspunkt i det ældgamle udsagn om, at handler det om kvinder, så er det helt sikkert en lidelse, som udspringer af psykisk ustabilitet. Er det ikke på tide at komme over det punkt og anlægge seriøse vurderinger?”
”For modvægtens skyld er her en samling mere sobre links om de fysiske grunde til bækkenløsning, som denne artikel slet ikke kommer ind på: www.funktionellidelse.dk
Hvordan I kan lade sådanne psykiske vinkler totalt overtage fokus, det fatter jeg ikke.”
Referencer
1. Experimental pelvic pain facilitates pain prococation tests and causes regional hyperalgesia. Thorvaldur Skuli Palsson, Thomas Graven-Nielsen: Pain 153 (2012) 2233–2240
2. Experimental pelvic pain impairs the performance during the active straight leg raise test and causes excessive muscle stabilization. Thorvaldur Skuli Palsson, Rogerio Pessoto Hirata og Thomas Graven-Nielsen: The Clinical Journal of Pain
3. Pregnancy is characterised by widespread deep-tissue hypersensitivity independent of lumbopelvic pain intensity, a facilitated response to manual orthopedic tests and poorer self-reported health. Thorvaldur Skuli Palsson, Darren Beales, Helen Slater, Peter O’Sullivan og Thomas Graven-Nielsen: Indsendt til publikation.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.