Flere medlemmer og lavere kontingent
Hovedbestyrelsen har lagt en plan, som skal give flere medlemmer og lavere kontingent. Ønsket er at sætte kontingentet ned med 300 kroner for alle ordinære medlemmer i 2011, samtidig med at konfliktkontingentet for de offentligt ansatte forsvinder. Ambitionen er at sætte kontingentet yderligere ned i 2013. Den beslutning kan dog først formelt tages om to år. Men intentionen i hovedbestyrelsen er klar: Det skal fremover være billigere at være medlem af Danske Fysioterapeuter.
Det kommer ikke til at gå ud over kvaliteten af medlemsservicen, og de politiske og faglige ambitioner bliver ikke svækket, tværtimod, lover formand Johnny Kuhr.
”Men prioriteringerne vil blive skarpere og opgaveløsningen mere effektiv. Dermed også sagt, at vi ikke kan ikke løse alle opgaver. Men der vil fortsat være fokus på alle kerneopgaver”, lyder garantien fra formanden.
Lavere kontingent
Fra 1. januar 2011 vil offentligt ansatte fysioterapeuter ikke længere blive opkrævet konfliktkontingent på 240 kroner i kvartalet. Kontingentet blev indført som en midlertidig foranstaltning for at fylde hullet i konfliktfonden efter strejken i sommeren 2008. Hovedbestyrelsen har truffet beslutningen om at stoppe indbetalingen tidligere end planlagt.
Repræsentantskabet skal tage stilling til et forslag fra hovedbestyrelsen om at nedsætte kontingentet for alle ordinære medlemmer med 300 kroner om året i 2011.
Større faglig og politisk pondus
Forudsætningen for planen er, at Danske Fysioterapeuter får flere medlemmer. Flere medlemmer giver større indtægter og dermed mulighed for at sænke kontingentet. Og flere medlemmer giver større faglig og politisk pondus og dermed bedre muligheder for at sætte tydelige fysioterapeutiske fingreaftryk.
Potentialet er til stede. De senere år er der nemlig blevet optaget historisk mange på fysioterapeutuddannelsen. Det betyder, at der i 2020 vil være cirka 5.500 flere fysioterapeuter.
”Opgaven er at få alle de nye fysioterapeuter til at melde sig ind, helst allerede mens de er studerende. Samtidig skal vi sikre, at de nuværende medlemmer fortsat er så tilfredse med foreningens indsats og service, at de bliver i foreningen. Endelig skal vi gøre en ekstra indsats for at få de fysioterapeuter, der i dag har valgt at stå uden for fællesskabet, til at melde sig ind,” siger Johnny Kuhr.
Medlemskampagne i 2011
Hovedbestyrelsen har besluttet at sætte en kampagne i værk i 2011, der skal gøre det tydeligere for medlemmer, hvad de får for kontingentet.
”Vi kan se fra den seneste medlemsundersøgelse, at især de unge og yngre fysioterapeuter ikke præcis ved, hvad de får ud af at være medlem af Danske Fysioterapeuter. Derfor skal vi gøre en ekstra indsats for at fortælle om de individuelle medlemsfordele, de får; hvad det er for opgaver, foreningen løser på fagets og professionens vegne, samt hvad det er for resultater, vi opnår. Samtidig vil vi blive mindre generøse med at give ikke-medlemmer adgang til rådgivning, services og fagbladet via hjemmesiden,” lyder opskriften fra formanden.
Johnny Kuhr slår dog også fast, at Danske Fysioterapeuter aldrig vil kunne blive lige så billig som eksempelvis Danmarks Lærerforening med omkring 70.000 medlemmer. De meget store faglige organisationer har en række stordriftsfordele, som en mindre faglig organisation på 11.000 medlemmer ikke kan opnå, uanset hvor effektiv driften bliver. ”Vi får heller aldrig så lavt et kontingent som eksempelvis Det Faglige Hus, fordi vi er en helt anderledes forening med helt anderledes opgaver og mål. Derfor dur denne sammenligning heller ikke,” påpeger formanden.
Flere jobs og mere faglig udvikling
Opgaven for hovedbestyrelsen har været at balancere kontingentets størrelse med medlemmernes ønsker om, at foreningen skal give individuel medlemsservice af høj kvalitet, sikre kollektive rettigheder og arbejde for faglig udvikling og politisk indflydelse, så sundhedsvæsenet udvikler sig i en retning, hvor fysioterapeuters kompetencer kan udfolde sig.
”Det dur ikke at skære så dybt i budgettet, at vi bliver nødt til at skrue ned for de faglige og politiske ambitioner. Så varetager vi ikke de opgaver, som medlemmerne forventer, på ordentlig vis,” siger Johnny Kuhr.
Og der er nok at tage fat på, mener han: ”Vi skal blandt andet medvirke til, at der er nye job og arbejdsområder til de mange nye fysioterapeuter, der kommer ud på arbejdsmarkedet de kommende år. Vi skal arbejde for mere faglig udvikling og forskning i fysioterapi. Og vi skal vise politikere og embedsmænd, at fysioterapeuter har mange kompetencer, der kan være med til at udvikle sundhedsvæsenet. Og så skal vi selvfølgelig stadig sikre, at medlemmerne kan få den rådgivning og service, som de har behov for”.
I sidste ende er det repræsentantskabet, der på sit møde i november fastsætter kontingentets størrelse. Hovedbestyrelsen vil foreslå kontingentnedsættelsen og har lavet et budget for 2011 og 2012, hvor den er indregnet.
Læs også beretningen 2008-2010. Her står mere om forslaget om at sænke kontingentet og skaffe flere medlemmer.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.