"Det var godt med et Kim Larsen-nummer"
Fysioterapeut Mikkel Mørup står med en mikrofon i hånden på græsset i en boligkarré på Amager og råber: Ja, det er godt, kom så! En gang til! Sving dem rundt!
En højtaler i en indkøbsvogn blæser instruktionerne op til beboere, som griner og smiler, mens de svinger armene, så godt de nu kan. De står nemlig på deres respektive altaner, i god afstand til fysioterapeuten.
”Anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen er jo, at man skal bevæge sig 30 minutter om dagen. Men det kan være svært for mange i denne tid. Så vi fandt på det her med altangymnastikken,” siger Mikkel Mørup.
Han fik idéen sammen med boligsocial medarbejder Malene Pedersen fra Boligorganisationen Tårnbyhuse, som i forvejen arbejder med aktiviteter for beboerne i det almene boligbyggeri.
Siden coronakrisens udbrud har de derfor rullet en indkøbsvogn med musikanlæg og højtalere ind i området hver tirsdag og torsdag. De tænder for musikken, griber hver sin mikrofon og kalder beboerne ud på altanerne. Malene står for opvarmningsdansen, og Mikkel styrer den aerobe træning og styrkeøvelserne. De starter kl. 13 og kører på 10-15 minutter, før de flytter sig til næste gård. Tidspunktet er nøje afstemt, forklarer han.
”De første gange gjorde vi det kl. 10, men der kom ikke så mange, for mange ældre sover om formiddagen. Og der er også fællessang kl. 9. Så vi har lige skullet finde ud af, hvornår det var bedst.”
Sæt fødderne tæt på kanten
Mikkel Mørup indleder altid træningen med at sige hvilke redskaber, beboerne skal finde frem. Det kan f.eks. være en stol.
”Vi starter med en opvarmningsdans, og så laver vi squats, hvor de kan støtte sig til stolen. De kan også lave armbøjninger med hænderne på gelænderet og sætte fødderne tættere på kanten, hvis det er for svært. Men jeg siger altid først, pas lige på, I ikke falder over noget. Det ville jo være forfærdeligt, hvis nogen kom til skade. Vi er meget opmærksomme på sikkerheden.”
Musikken er typisk gode ørehængere som ”Midt om natten” og ”Køb bananer” – musik, som falder i god jord hos amagerkanerne.
”Det kan de godt lide, der var i hvert fald en, der råbte ned til os, at `det var godt med et Kim Larsen-nummer!´”
Klage fra en natarbejder
Det er både ældre, børn og dem midt i mellem, som følger altangymnastikken. Og indtil videre er det Mikkel Mørups erfaring, at de synes, det er skægt. Altandansen og gymnastikken bliver slået op på Tårnbyhuses side på Facebook, hvor der ligger positive kommentarer. Men også en enkelt klage.
”Det var en, der havde natarbejde, som var ked af støjen. Vi prøver selvfølgelig at tage hensyn til så mange som muligt, men der er omkring 1500 mennesker i boligområdet, og kun én klage, så vi håber, han bærer over med os i denne tid, indtil krisen er overstået.”
5 timers frivilligt arbejde
Arbejdet i Tårnby er ulønnet og frivilligt og tager cirka fem timer om ugen for Mikkel Mørup, som blev uddannet fra Professionshøjskolen Absalon i Roskilde i januar og har søgt job lige siden.
”Jeg havde været til flere jobsamtaler og søgte også i Tårnby. Jeg vil rigtig gerne ud i arbejde og gøre en forskel. Især i de her tider, hvor man taler så meget om det pressede sundhedspersonale, og så sad jeg bare der på min flade. Så jeg tænkte nej, jeg vil også være en del af det. Jeg vil også hjælpe!”
Tårnby Kommune havde ikke et ledigt job, men henviste til Tårnbyhuse, der godt kunne bruge hjælp. Og fysioterapeuten regner med at fortsætte altangymnastikken, så længe det er nødvendigt.
”Det er altså rigtig sjovt – meget sjovere, end jeg havde troet. Jeg kan kun anbefale andre fysioterapeuter at kaste sig ud i det samme.”
Artiklen er afsluttet 17. april.