Allergien førte Rikke ud i naturen
Rikke, du er syg!”
Først, da Danske Fysioterapeuters socialrådgiver Annette Kappel sagde de fire ord, gik det op for 44-årige Rikke Øder Meldgaard, at hun var nødt til at tage udslettet på armene og mellem fingrene, de hævede øjenomgivelser, kvalmen, mavesmerterne og trætheden alvorligt.
I fire måneder havde hun i tiltagende grad oplevet symptomerne, der i samme tempo var ved at tage kræfterne fra hende. Fra tidligere at have været ultraløber og vinder af Ultracuppen (3 x 60 km) både i 2018 og 19, kunne hun nu kun lige slæbe sig gennem en to-kilometers løbetur.
Det gik ellers så godt i hendes liv, da hun i september 2020 blev ansat i en privat fysioterapiklinik i København.
”Jeg var nyuddannet fra 2018 og havde nu fået min første fastansættelse. Jeg havde mødt min nuværende mand, Mads, som havde friet til mig, og mine to døtre trivedes,” fortæller Rikke Øder Meldgaard.
Rikkes 3 gode råd
- Opsøg sparring Jeg opsøgte sparring hos mennesker med kompetencer, jeg ikke selv havde. Eksempelvis fagforeningen, der stillede socialrådgiver, forhandlingskonsulent og uddannelsesrådgiver til rådighed. Desuden fik jeg hjælp af en stressrådgiver og dermatologer.
- Opsøg viden Jo mere viden, jeg selv fik omkring min situation og formaldehydallergien, jo bedre blev jeg klædt på til at være min egen forhandler i situationer, der betød noget for udfaldet i sidste ende.
- Find et anker i hverdagen Find områder i hverdagen, hvor du selv føler, at du kan gøre en positiv forskel for din situation.
Men samtidig huserede covid-19 i Danmark, og derfor var mundbind, håndsprit og afspritning af remedier og briks en fast del af hendes hverdag i det nye job, hvor der skulle sprittes af efter hver eneste af de op til 16 daglige behandlinger. Efter et par måneder i den smitteforebyggende arbejdsdag, begyndte hendes krop at gøre oprør.
”Jeg har nogle billeder af mit ansigt fra november, men dem får du ikke lov til at se,” siger Rikke Øder Meldgaard.
Hun så med egne ord ud, som om hun var blevet brændemærket rundt om øjnene eller havde fået et par på hovedet. Øjnene sved konstant, og hun fik eksem mellem fingrene og op ad armene til albuerne. Der dukkede små blærer og sår op i udslettet. Maven gjorde ondt, og hun havde kvalme. Trods de mange advarselssignaler fortsatte hun med at gå på arbejde.
”Jeg har altid været en én-der-fikser-person. Hvis jeg ser et problem, bliver jeg ved, til der dukker en løsning op. Den form for udholdenhed er en force i ultraløb, men en svaghed i den situation, jeg stod i. Resultatet blev, at jeg fortsatte med at gå på arbejde, selv om jeg ikke havde det godt,” siger hun.
Tema: Nedsat arbejdsevne
En hjernerystelse, som ikke vil gå væk. En ryg, som giver kroniske smerter. Alle kan blive ramt af ulykke eller sygdom, som betyder, at man ikke kan passe sit arbejde på fuld tid.
I temaet fortæller to fysioterapeuter, hvordan de har fået hjælp til fleksjob og omskoling. Og du får gode råd til, hvad du skal gøre, hvis du selv må arbejde med særlige hensyn en dag.
Smitte på klinikken
Hun fortsatte med at arbejde på fuld tid, indtil den hjælpende hånd kom fra en uventet kant. Trods de mange sikkerhedsforanstaltninger mod smitte på klinikken, blev hun og flere af hendes kollegaer smittet med covid-19 på arbejdspladsen. Den 4. februar 2021 meldte hun sig syg.
Fysioterapiklinikken havde ingen HR-afdeling, og derfor henvendte Rikke Øder Meldgaard sig til Danske Fysioterapeuter for at høre, hvordan hun og de øvrige smittede kolleger skulle forholde sig. Her gik det for alvor op for Rikke Øder Meldgaard, at hun skulle sygemeldes – ikke kun på grund af covid-19, men også på grund af de øvrige påvirkninger af hendes helbred, som arbejdet efter al sandsynlighed havde udsat hende for.
Hun blev derfor sendt til undersøgelse på Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital og derefter videre til Dermatologisk Afdeling samme sted. Her konstaterede lægerne, at hun var allergisk over for formaldehyd. Hun blev udstyret med en liste over de forskellige betegnelser, som stoffet kunne optræde under i ingrediensbeskrivelserne på de produkter, hun var i kontakt med i hverdagen.
Formaldehyd
Formaldehyd, eller formaldehydfrigivere, tilsættes som konserveringsmiddel eller imprægnering i blandt andet:
- Plejeprodukter, f.eks. sæbe, shampoo, creme
- Rengøringsmidler
- Desinfektionsmidler
- Lim, maling og lak
- Byggematerialer
- Papir
- Plastik
- Tekstiler
Kilde: Astma-Allergi Danmark
Formaldehyd i massageolien
Nogle af de produkter, hun anvendte på klinikken, blev undersøgt af dermatologerne på Bispebjerg Hospital. Det viste sig, at der blandt andet var formaldehyd i håndspritten samt i den massageolie, hun brugte.
Rikke Øder Meldgaard gik grundigt til værks og brugte en del tid på at researche, hvor formaldehyd benyttes, og hun fandt ud af, at stoffet også indgår i mange byggematerialer. Det forklarede, hvorfor hun pludselig kunne mærke allergisymptomerne, når hun opholdt sig bestemte steder.
”Jeg oplevede det for eksempel, da jeg var en tur med min datter i en sportsbutik. Jeg fik det virkelig dårligt, da hun var inde og prøve en bikini. Det samme oplever jeg i nye biler, hvor der også kan være en høj koncentration af formaldehyd,” siger hun.
Samtidig med, at hun oplevede allergiens nærvær indendørs, bemærkede hun, at symptomerne dæmpedes, når hun var ude i naturen.
”Jeg bor lige ved siden af Amager Fælled, og når jeg kravlede gennem krattet og kom helt ud i naturen, kunne jeg dels mærke, at der ingen formaldehyd var i luften, og desuden hjalp naturen mig med at få styr på det tankemylder, der prægede mig, fordi jeg risikerede at miste to vigtige elementer i mit liv: Min identitet som løber, fordi jeg ikke kunne løbe mere end et par kilometer ad gangen, og min faglige identitet som fysioterapeut, fordi jeg ikke kunne arbejde i et miljø, hvor jeg blev udsat for formaldehyd,” fortæller Rikke Øder Meldgaard.
Kursus i naturen
De gode oplevelser på Amager Fælled fik hende til at melde sig til et kursus om Fysioterapi i naturen. Forinden havde hun sikret sig, at deltagelsen i kurset ikke bragte hende i karambolage med sygedagpengereglerne. Hun fik grønt lys, men måtte selv betale for deltagelsen.
”Det var supergodt for mig at tage det initiativ, og det overbeviste mig om, at jeg godt kunne fortsætte som fysioterapeut på nye vilkår,” siger Rikke Øder Meldgaard.
På kurset lærte hun, at der er evidens for, at træning i naturen har en gavnlig effekt blandt andet på personer med PTSD, depression, angst og stress.
De følgende måneder drøftede hun forskellige fremtidsperspektiver med rådgiverne i Danske Fysioterapeuter. Rikke Øder Meldgaard havde fortsat både symptomer på stress og allergi, og det blev gjort klart, at hun ikke ville kunne vende tilbage til et normalt job som fysioterapeut. Derfor drøftede hun forskellige ideer til revalidering. Et forslag gik ud på, at hun skulle læse en kandidat i fysioterapi.
”Det afviste jeg, fordi jeg for det første altid har været praktiker, og jeg frygtede samtidig, at jeg ville ende indendørs bag et skrivebord, hvor jeg risikerede påvirkningen fra formaldehyd.”
Undervejs i processen blev hun også fyret fra sit job i fysioterapiklinikken. Det skete den 22.marts 2022.
”Det var et nederlag, fordi det var første gang i mit liv, at jeg blev fyret, men det var samtidig en lettelse, fordi det stod klart for mig, at jeg var på vej til noget nyt,” siger Rikke Øder Meldgaard.
Rikke Meldgaard og en medkursist, som også er fysioterapeut, kigger på et knob. Størstedelen af undervisningen foregår i naturen. Foto: Linda Johansen.
P-vagt eller graver
Hun fattede interesse for at blive optaget på masteruddannelsen Naturbaseret Terapi og Sundhedsfremme, som er en specialisering under Master i landskab og planlægning ved Københavns Universitet.
Det viste sig imidlertid at være vanskeligt at få jobcentret med på ideen, og Rikke Øder Meldgaard frygtede, at jobcentret i stedet ville sende hende ud i et helt andet friluftsjob.
”Jobcentret kunne have sendt mig ud i et job som P-vagt eller graver på en kirkegård. Det ville jeg have været ked af, for jeg havde lyst til at holde fast i min faglighed som fysioterapeut,” siger hun.
Hun var imidlertid stadig sygemeldt og havde det ret skidt, hvilket var årsagen til, at hun ikke blev sendt ud i arbejdsprøvning.
I september 2022 skiftede sagsbehandlingen gear, og inden for to dage blev hun bevilget revalidering og kunne begynde at læse den toårige masteruddannelse i naturbaseret terapi på Københavns Universitet.
I januar i år bestod hun første modul med et 12-tal, og samtidig bekræfter forløbet hende i, at hun har valgt det rette spor.
”Jeg vil gerne arbejde med udendørs fysioterapi og hjælpe mennesker til at hjælpe sig selv blandt andet gennem fysiske aktiviteter i naturen. Jeg har ikke et bud på, hvilket job jeg ender i, men jeg forestiller mig, at jeg selv skal ud og være opsøgende. Jeg håber, at forskningen i de to år, uddannelsen varer, vil levere endnu flere resultater, der viser, at naturbaseret terapi har en gavnlig effekt,” siger Rikke Øder Meldgaard.
Tredelt arbejdsskadesag
Sideløbende med den langstrakte sygemelding har Rikke Øder Meldgaard haft en arbejdsskadesag kørende. Den er opdelt i henholdsvis skader vedrørende covid-19-smitten, som formodes at være sket på arbejdspladsen, desuden smerterne i mavetarmregionen, som Rikke Øder Meldgaard også tilskriver arbejdsmiljøpåvirkningen og endelig allergi-generne.
Hun forventer, at der kommer en afgørelse på sagen i løbet af 2023.