Fysioterapeuter skal mindske sygdomsbyrden
En dejlig formiddag i slutningen af maj måned var jeg inviteret til at deltage i en stor politisk debat i Altingets gård om det muskuloskeletale område. Solen skinnede, og der var livlig debat mellem alle os i panelet, der bestod af repræsentanter fra Sundhedsstyrelsen, Danske Regioner, Kommunernes Landsforening, KL, interesseorganisationer og politikere fra Folketinget.
Desværre er der truende skyer i horisonten, når vi taler om, hvordan sundhedsvæsenet skal klare sig i fremtiden.
Sundhedsstyrelsen udgav tidligere på foråret rapporten Sygdomsbyrden, der indeholder detaljerede beskrivelser af, hvilke sygdomme der belaster samfundet mest i form af indlæggelse, sygedage, tabt erhvervsevne mv.
På førstepladsen har vi depression, der er den sygdom, der har de største omkostninger for samfundet. Men på en trist 2. plads kommer lænderygsmerter skarpt forfulgt af slidgigt og nakkesmerter.
Som fysioterapeut er det smertelig læsning. For vi ved jo, at der findes gode, billige løsninger til at nedbringe smerter og lidelse – og dermed mindske samfundets udgifter til sygdommene.
De evidensbaserede nationale kliniske retningslinjer angiver, at træning og patientuddannelse skal være førstevalget, når der skal behandles for alle lidelser og sygdomme i muskler og skelet.
Alligevel er der alt for mange, der bliver opereret – eller endnu værre går med smerter og venter på en operation.
Mit budskab til politikerne var klart.
Brug fysioterapeuterne mere! Inddrag os, når I diskuterer, hvordan sundhedsvæsenet skal indrettes. Styrk fokus på forebyggelse og rehabilitering.
Vi er trænede i at vurdere, hvem der kan klare træningen selv, og hvem der har behov for at blive fulgt mere intenst for at få træningen til at lykkes. Derfor vil det både gavne borgerne og statskassen, hvis vi som profession kommer langt mere på banen.
Det var mit indtryk, at de lyttede – politikerne. Og ellers kan jeg garantere jer for, at jeg bliver ved med at sige det. For samfundets skyld.