10 specialer i fysioterapi
BORGERNE VIL HAVE den bedste behandling, og myndighederne efterspørger fagligt specialiserede fysioterapeuter. Derfor er det vigtigt at have en klar beskrivelse af specialerne inden for fysioterapi, og hvad de enkelte specialer dækker over.
Den opgave har Dansk Selskab for Fysioterapi påtaget sig og løst. Det kunne formand Martin B. Josefsen konstatere, da han aflagde beretning på selskabets generalforsamling i Middelfart.
Ris og ros undervejs
Det har ikke været nogen let opgave at få specialestrukturen på plads, erkendte Martin B. Josefsen. ”Lad mig sige det på den måde, at der både har været ris og ros undervejs”.
Mere end to år har det taget at revidere den eksisterende specialestruktur. En arbejdsgruppe med repræsentanter fra de faglige selskaber, forskningsmiljøerne og Danske Fysioterapeuter har lagt rammerne og beskrevet den overordnede struktur, og de enkelte faglige selskaber har beskrevet deres vidensfelt og indplacering i forhold til specialerne.
Men nu ligger der en beskrivelse af de 10 specialer, som der findes inden for fysioterapi. En struktur, der bl.a. betyder, at sundhedsfremme og rehabilitering ikke længere er specialer. Til gengæld er urologi, gynækologi og obstetrik blevet et nyt speciale, og det samme er ergonomi og arbejdsliv.
Et ønske fra arbejdsgruppen har bl.a. været at samle specialerne i større kategorier.
Specialistordningen skal revideres
Næste opgave for Dansk Selskab for Fysioterapi bliver at revidere den specialistordning, som Danske Fysioterapeuter oprettede for mange år siden, og som Dansk Selskab for Fysioterapi siden har overtaget ansvaret for.
”Ambitionen er, at der skal ligge en ny og lettere revideret specialistordning ved udgangen af 2016”, sagde Martin B. Josefsen.
Såvel specialestrukturen som specialistordningen skal gøre det lettere udadtil at vise, hvilken viden og kompetencer fysioterapeuter har, og hvilke opgaver de kan løse. Og dermed være med til at promovere fysioterapeuter og den særlige viden, de har.
En anden forestående opgave for Dansk Selskab for Fysioterapi bliver at styrke samarbejdet mellem de faglige selskaber og forskningsmiljøerne, fortalte Martin B. Josefsen.
SPECIALER I FYSIOTERAPI
Følgende 10 specialer er der i fysioterapi:
- Geriatri
- Hjerte-lunge
- Muskuloskeletal
- Neurologi
- Onkologi
- Psykiatri
- Pædiatri
- Sportsfysioterapi
- Urologi, gynækologi og obstetrik
- Ergonomi og arbejdsliv
Et fysioterapeutisk speciale er et velafgrænset klinisk indsatsområde for fysioterapeuter, hvor fysioterapeutens virke inden for specialet er baseret på formalisereret viden, færdigheder og kompetencer på specialiseret niveau. Et speciale i fysioterapi indeholder sundhedsfremme, forebyggelse, diagnostik, behandling og rehabilitering af en specifik patientgruppe og har tilstrækkelig volumen og bredde til at sikre en kritisk masse af patienter.
RIFT OM PLADSERNE
Der var rift om pladserne, da der skulle vælges ny bestyrelse til Dansk Selskab for Fysioterapi. Der var seks kandidater, der stillede op til tre bestyrelsesposter af 4 års varighed. Og der var fire kandidater, der lagde billet ind på to bestyrelsespladser af to års varighed. Da valghandlingen var overstået, så den ny bestyrelse ud på følgende vis: Formand Martin B. Josefsen, Dansk Selskab for Muskuloskeletal Fysioterapi; næstformand Bente Andersen, Dansk Selskab for Sportsfysioterapi; og Bjarne Rittig-Rasmussen, Dansk Selskab for Akupunktur i Fysioterapi, alle genvalgt. Ny i bestyrelsen blev Ulla Due, Dansk Selskab for Urologisk, Gynækologisk og Obstetrisk fysioterapi; og Gitte Wikke, Dansk Selskab for Neurologisk Fysioterapi. Til suppleanter blev valgt Heidi Marie Brogner, Dansk Selskab for Smerte og Fysioterapi og Steen Olsen, Dansk Selskab for Mekanisk Diagnostik og Terapi.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.