Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Ordentlig løn til nyuddannede

LEDER / "Fysioterapi må ikke blive et lavtlønsområde", siger Danske Fysioterapeuters formand Tina Lambrecht.

En månedsløn på godt 22.000 kroner og nul kroner til pension. På side 11 i dette blad fortæller en nyuddannet fysioterapeut, at det var, hvad hun fik tilbudt for et fuldtidsjob i praksissektoren.

Det er uanstændigt at tilbyde så dårlige løn- og pensionsforhold.

Danske Fysioterapeuters lønundersøgelse viser, at der ikke er et enkeltstående tilfælde. Mange nyuddannede i den private sektor får 3000-4000 kroner mindre i løn og pension end de dårligst lønnede i kommuner og på sygehuse. Det er er ganske simpelt ikke orden.

Det kan være svært for en nyuddannet at finde job, og det kan være vanskeligt at sige nej tak til en kontrakt med lav løn, når der står andre klar til at tage jobbet. Det er helt forståeligt, at den unge fysioterapeut siger ja, selvom lønnen er på niveau med ufaglært arbejde.

Derfor har hovedbestyrelsen besluttet, at vi skal arbejde for at få sat optaget på fysioterapeutuddannelsen ned. Vi vil fremover opleve stigende ledighed og pres på løn og arbejdsforhold. Hvis den udvikling ikke skal køre helt af sporet, så skal optaget sænkes nu.

De seneste år er flere klinikker begyndt at benytte såkaldte uddannelseskontrakter og mentorordninger, hvor den nyuddannede bliver tilbudt faglig supervision og kurser, men ofte med en meget lav løn.

Det er fornuftigt at hjælpe nyuddannede godt i gang og kvalitetssikre den behandling, klinikkerne tilbyder. Men det er ikke rimeligt, at det er de nyuddannede, som kommer til at betale med lav løn og dårlige eller ingen pensionsordninger. Det er dygtige og veluddannede fysioterapeuter, som dimitterer fra uddannelserne. Derfor skal de selvfølgelig have en løn, der svarer til deres kvalifikationer og kompetencer.

Fysioterapi må ikke blive et lavtlønsområde. Det vil give fysioterapeuter ringere livsvilkår og faget mindre anseelse, hvilket vil forringe vores muligheder for at overtage nye arbejdsopgaver fra andre faggrupper.

Mit råd til fysioterapeuter, der er på vej til deres første job, er at kontakte Danske Fysioterapeuter og få gennemgået kontrakten, inden den skrives under. Med råd og vejledning er man bedst muligt klædt på til at tage forhandlingen, så man efterfølgende er helt sikker på, hvad man skriver under på.

Det er et generelt problem, at mange praktiserende fysioterapeuter sparer meget lidt op til pension.

Det betyder, at de risikerer at få en fattig pensionisttilværelse. Derfor er det vigtigt, at der følger en pensionsordning med det første job. Danske Fysioterapeuter indgik sidste år en aftale med PFA, som betyder, at alle fysioterapeuter i den private sektor har mulighed for at få en pensionsaftale. Så der er ingen undskyldning for ikke at tilbyde en pensionsordning til sine ansatte.

Det er et politisk mål for Danske Fysioterapeuter at få flere overenskomster på det private område.

Det er nemlig den bedste måde at sikre ordentlige løn- og ansættelsesvilkår. Vi ved godt, at det ikke er nogen nem opgave. Men det er en opgave, som vi tager meget alvorligt. En af udfordringerne er, at der i dag ikke eksisterer en arbejdsgiverforening, som vi kan indgå aftaler med. Derfor arbejder vi for, at der kan etableres en arbejdsgiverforening i praksissektoren.

Og så er jeg er glad for, at Fraktionen for Praktiserende Fysioterapeuter har valgt at sætte fokus på, hvordan der kommer mere god ledelse og bedre løn- og ansættelsesvilkår på klinikkerne.

Det er langt fra alle nyuddannede i den private sektor, som bliver ansat på dårlige vilkår. Det viser lønundersøgelsen. Der er heldigvis en del nyuddannede fysioterapeuter, der får en god løn. Så det kan lade sig gøre.