De dårligst lønnede nyuddannede er ansat i den private sektor
MANGE NYUDDANNEDE FYSIOTERAPEUTER får en dårligere begyndelsesløn i den private sektor end i kommuner og regioner.
Det viser den seneste lønundersøgelse, som Danske Fysioterapeuter har udarbejdet på baggrund af lønoplysninger fra 1.695 fysioterapeuter ansat i stat, kommuner, regioner og den private sektor.
Hvis man kigger på fysioterapeuter, der har været ansat i mindre end et år, hvoraf mange er nyuddannede, får den dårligst lønnede fjerdedel en bruttoløn (løn og pension under ét) på under 25.510 kroner om måneden. Den tilsvarende bruttoløn i kommuner og regioner er henholdsvis 29.225 og 28.588 kroner.
Altså en forskel på mellem 3.000 og 4.000 kroner om måneden.
2 ud af 3 privatansatte betaler selv for frokost
Dertil kommer, at de fleste privatansatte fysioterapeuter selv må betale deres frokost og ikke har en 6. ferieuge. Ifølge lønundersøgelsen betaler 66 procent af alle privatansatte selv deres frokost, og 61 procent har kun 5 ugers betalt ferie.
”Det er vigtigt at inddrage frokost og ferie, når man forhandler en kontrakt. Vi regner med, at en halv times betalt frokost samt en uges ferie har en værdi af 9,25 procent af lønnen. Så det beløb skal lægges oveni, hvis man reelt skal kunne sammenligne lønningerne i den private sektor med lønningerne i kommuner og regioner”, siger Nicolai Robinson, der er arbejdsmarkeds- og forhandlingschef i Danske Fysioterapeuter.
Mindre forskel efter et til tre år
Der er dog også nyuddannede, der tjener godt i den private sektor, så ser man på, hvad nyuddannede fysioterapeuter i gennemsnit får i bruttoløn, er der ikke umiddelbart den store forskel mellem den private og den offentlige sektor.
De bedst lønnede nyuddannede i den private sektor har en bruttoløn, der som minimum er 1700 – 3800 kroner større end nyuddannede i kommuner og regioner.
Lønundersøgelsen viser med andre ord, at der er en større lønspredning i den private end i den offentlige sektor.
Men igen er værdien af betalt frokost samt den 6. ferieuge for mange af de privatansatte fysioterapeuter altså ikke regnet med.
Kigger man på fysioterapeuter med mellem et og tre års erfaring, er der stadig en gruppe fysioterapeuter, som halter bagefter. Den dårligst lønnede fjerdedel i den private sektor får 900 – 1.600 kroner mindre om måneden end den tilsvarende gruppe i regioner og kommuner.
Også her vil mange privatansatte selv betale for deres frokost og kun have 5 ugers ferie.
Flest fra praksissektoren
I undersøgelsen dækker kategorien ’den private sektor’ over indberetninger fra fysioterapeuter i alle typer private virksomhed, såvel privathospitaler som selvejende institutioner, Falck, Quick Care og praksissektoren.
Langt de fleste indberetninger er dog fra fysioterapeuter ansat på en klinik for fysioterapi. Omkring 3 ud af 4 indberetninger kommer fra fysioterapeuter ansat i praksissektoren.
LØNUNDERSØGELSE OG LØNBEREGNER
8.098 medlemmer af Danske Fysioterapeuter blev i efteråret 2015 kontaktet og bedt om at besvare en spørgeskemaundersøgelser om deres lønvilkår. 2.905 svarede på undersøgelsen, og 1695 af besvarelserne indgår i lønundersøgelsen:
- 306 ansatte i den private sektor, primært i praksissektoren.
- 851 ansatte i kommuner
- 403 ansatte i regioner
- 63 ansatte i staten
- 72 ansatte i andre offentlige institutioner
Data fra lønundersøgelsen danner baggrund for Danske Fysioterapeuters lønberegner på fysio.dk. Her kan man bl.a. sammenligne sin løn med andre fysioterapeuter i tilsvarende stillinger indenfor samme område, eller se hvad forskellen er på at være ansat med samme anciennitet i henholdsvis en kommune, region, stat og den private sektor.
Lønberegneren viser såvel gennemsnitslønnen som lønspredningen i de forskellige sektorer, opgjort efter anciennitet.
Oplysningerne i lønberegneren bliver løbende opdateret, bl.a. i forhold til overenskomstaftalte reguleringer. Derfor kan der være forskel på de tal, der er gengivet i denne artikel, og de oplysninger, der viser sig i lønberegneren, hvis man søger på samme kategorier, som er benyttet i artiklen.
Arbejdsgiver: Mentorordning giver mindre i løn
[Fysioterapeuten ville gerne have bragt et interview med bestyrelsesformanden for FysioDanmark, der er et kædesamarbejde mellem 60 klinikker i Danmark med mere end 500 fysioterapeuter. Men bestyrelsesformand Flemming Enoch har ikke ønsket at stille op til et interview. I stedet har han sendt denne skriftlige kommentar, som vi efter aftale bringer i Fysioterapeuten. Flemming Enoch er ejer af Fysiq på Amager.]
SOM FORMAND FOR FysioDanmark og som klinikejer er jeg blevet bedt om at kommentere artiklen "De dårligst lønnede nyuddannede er ansat i den private sektor".
FysioDanmark er en frivillig kæde for kvalitetssikrede klinikker. Vi har endnu ikke nogen fælles lønpolitik, derfor kan jeg ikke kommentere artiklen i egenskab af formand for FysioDanmark, men gør det gerne som klinikejer.
Først vil jeg gerne være med til at slå fast, at fysioterapeuter bør have en ordentlig løn. Den er naturligvis også nødt til at stå i forhold til den indtjening, der kan skabes til klinikken. Altså, hvad koster en konsultation? Desværre er en standardkonsultation forholdsvis billig, når vi sammenligner os med psykologer, kiropraktorer og diætister.
Efterslæbet i privat praksis ser ud til, at det kun er det første år. Derefter ser det ifølge statistikken ud til, at fysioterapeuterne får en markant bedre løn i det private, end de gør i det offentlige. Anbefalingen kunne så være: Få et job i det offentlige det første år, og søg så ud i det private året efter til en bedre løn resten af livet.
Så nemt er det bare ikke. Vi er flere klinikker, der ikke optager nye fysioterapeuter, uden at de har været igennem en mentorordning. En mentorordning hos os og andre steder, jeg har kendskab til, indeholder typisk ugentlig supervision, gennemgang af journaler, hyppige workshops og flere klinikbetalte kurser.
For os i praksis er det en måde at klæde de nyuddannede på til den ekspertise, som patienterne har fortjent.
Fysioterapeuter på mentorordning vil typisk have en mindre løn end andre nyuddannede fysioterapeuter, der ikke har de samme goder. Mentorordningen hos os varer 18 måneder og afsluttes med en eksamen. Timelønnen på mentorordningen kan reelt være endnu dårligere, end undersøgelsen viser, da det forventes, at den nyuddannede fysioterapeut også har noget forberedelsestid til kurser, certificering og workshops.
For mig at se, er det en win-win-løsning. Jeg ville ønske, at ordningen blev meget mere udbredt. Jeg er sikker på, at det ville løfte vores fag og give mindre frustrerede nyuddannede fysioterapeuter, også selv om lønnen det første år ikke er helt så god.
Redaktionen: Ingen af de fire nyuddannede, som medvirker i artiklen ”Lav løn og ingen pensionsordning” har været ansat på eller har forbindelse til Fysiq.
Andre artikler om løn
Tina Lambrecht: Faget må ikke blive et lavtlønsområde
Fire nyuddannede: Lav løn og ingen pension
Fraktionen af Praktiserende:Triste forhold for nyuddannede