Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Kontingentet investeres i forskning og udvikling

Danske Fysioterapeuter har netop uddelt godt 800.000 til forskning i fysioterapi. I alt 10 fysioterapeuter fik tilskud til deres forskning
Christian Gunge Riberholt er blandt forårets modtagere af støtte til forskning fra Danske Fysioterapeuters fond. Hans projekt på intensiv afdeling skal blandt andet undersøge effekten af en tidlig fysioterapeutisk intervention med vippeleje. "Det er vigtigt, at vi kan dokumentere, at vores indsats har betydning", mener han.

OMKRING TO MILLIONER kroner af de penge, Danske Fysioterapeuters medlemmer betaler i kontingent, ryger hvert år tilbage til medlemmerne og faget i form af støtte til fysioterapeutisk forskning.

Hovedbestyrelsen har netop godkendt den seneste uddeling fra Fonden for Forskning, Uddannelse og Praksisudvikling, hvor 10 projekter fik tilskud på godt 800.000 kroner tilsammen.

Fysioterapeut Lukasz Winiarski, Aalborg Universitetshospital, er en af modtagerne. Han får 310.000 til et praksisudviklingsprojekt om fysioterapi til håndkirurgiske patienter.

Aalborg Universitetshospital anslår, at ca. 60 procent af patienterne med en isoleret skade på hånden oplever muskuloskeletale smerter i albue, skulder og nakke som følge af skaden, og projektet skal undersøge effekten af at inddrage fysioterapi i behandlingen af de håndkirurgiske skader, der traditionelt kun får ergoterapeutisk behandling.

”Jeg er meget taknemlig for, at Danske Fysioterapeuter har fokus på udvikling af den fysioterapeutiske praksis. Den økonomiske støtte betyder, at vi kan komme i gang med projektet, som efter min overbevisning vil kunne medføre, at vi kan tilbyde vores håndkirurgiske patienter den bedst mulige behandling, siger Lukasz Winiarski.

Vores indsats har betydning

Blandt modtagerne er også udviklingsfysioterapeut Christian Gunge Riberholt, Rigshospitalet, der modtager 128.000 kroner til et projekt, der skal undersøge effekten af en indsats med tidlig mobilisering til patienter med svær erhvervet hjerneskade. Netop det neurologiske område er frem til 2017 et af de områder, der særligt prioriteres ved fondens uddelinger.

Selvom Christian Gunge Riberholt kun fik en fjerdedel af det ansøgte beløb og altså skal ud at finde resten af pengene andre steder, er pengene fra Danske Fysioterapeuter et meget vigtigt bidrag, fortæller han:

”Hvis man ikke er læge, er der ikke den samme adgang til støttekroner andre steder, så pengene fra Danske Fysioterapeuter er et super godt trinbræt til at søge flere penge. Jeg kan nu vise, at nogen kan se ideen i projektet og mener, at det er værd at støtte, selvom der står noget andet end læge på mit cv”.

Patienter på intensive afdelinger er med fysioterapeutøjne en lidt overset gruppe, mener han. ”Man har meget fokus på, hvordan man redder liv, men for lidt fokus på det liv, man redder folk til. Jeg har selv været en periode på en intensiv afdeling og oplevet, hvordan de andre faggrupper kiggede lidt mærkeligt på mig, fordi de ikke var vant til fysioterapeuter. Jeg måtte dårlig nok røre patienterne. Det er vigtigt, at vi kan dokumentere, at vores indsats har betydning – det er det, det her projekt forhåbentlig kan være med til”.

Projektet skal vise, om en tidlig og intensiv fysioterapeutisk indsats vil forbedre rehabiliteringens effekt efter et års follow up, samt om en tidlig intervention med vippeleje vil have effekt på patientens evne til at holde sig oprejst uden blodtryksfald under indlæggelsen, og Christian Gunge Riberholt er overbevist om, at kontingentkronerne vil være godt givet ud. ”Jeg synes, det er utrolig godt, hvis medlemmernes egne penge går til at vise fysioterapeuters berettigelse flere steder i sundhedsvæsnet”.