Artikel fra Fysioterapeuten

Hent artiklen som pdf
Tidligere numre

Genoptræningstilbuddet efter knæalloplastik

TEMA // Tidlig mobilisering er en vigtig del af fast-track-forløbet, men der er ikke konsensus om, hvordan den øvrige genoptræning skal tilrettelægges.
Del eller udskriv artiklen
6 kommentarer til artiklen
×Skriv en kommentar
 • Ellen Johanne Holk Nielsen

  KBS omtaler almen genoptræning og holdtræning i flæng. Dette er ikke korrekt, idet almen genoptræning, hvis det skønnes nødvendigt, kan foregå individuelt og også flere gange ugentligt end på sygehusene, alt efter behov.
  Johanne Holk NIelsen
 • Ellen Johanne Holk Nielsen

  Kristian Blegsted Skadhauge.
  Hvorfor nævner du almen GOP og holdtræning i flæng?
  Kommunal genoptræning kan lige så vel foregå individuelt og, hvis behov, oftere end på sygehusene.
 • Kristian Blegsted Skadhauge

  Jeg dog enig i at bevægelighed - ikke er altafgørende ifht . "tidlig" udskrivelse men derimod funktionaliteten under ADL mv.

  Tidlig udskrivelse stiller dog krav til de sygehuse, som ikke har fast procedure om almen GOP tilbud ifht om bevægeligheden udvikler sig hensigtsmæssigt / tidsnok ifht evt. selv træning og eller komplekse smerte patienter efter TKA.
 • Kristian Blegsted Skadhauge

  Min snævre synnede erfaring er at bevægelighed d.d. er undervurderet og styrketræning bruges(mis bruges) for tidlig til farer for udvikling af synovit og heraf muligvis udvikling af stift knæ.

  Min erfaring er d.d. er at almen GOP er godt, men ved intensive bevægeligheds problematik, er det ikke "bare" nok at komme på knæhold 2 gange ugentligt.

  Her skal man tænke på om specialiseret GOP er en mulighed / nødvendighed - da man her har mulighed for at sparer med den opperende afdeling / ambulatorie ifht medicin dækning og hvor aggresiv man kører sin rehab osv osv osv.

  Ifølge denne https://bonesmart.org/knee/mua-manipulation-under-anesthesia/
  udvilker 6-7 % et stift knæ efter TKA og jeg tror det tal kan værre stører end det er behøver at være.

  Jeg tror at vi kommer til at se flere og flere patienter med "stive-knæ" fordi Hr og Fr. DK ikke tåler den hårde behandling og eller mangel på GOP tilbud efter TKA.
  Her i det nordjyske er der stor tradition for selv træning efter TKA; jeg kan se at dette er der flere og flere mennesker der ikke kan honorer.

  Jeg kan "se" at der mangler faglige bevægeligheds mål ifht en milestone tidslinje efter TKA - Nogen terapeuter og patienter luller sig selv i søvn ved 90 graders Flexion som værende nok.

  Ovenstående er på baggrund af snart 10 års erfaring med ortopæd kirurgiske patienter.
 • Troels Mark Christensen

  Hej Jens Olesen.
  Ingen hospitaler bruger tilbud om specialiseret GOP'er som standard længere - dog kan dette jo stadig forekomme ved fx komplikationer. Her ligger henvisningsprocenten til specialiseret genoptræning på 0-5% blandt de 18 hospitaler som indgik i rundspørgen, hyppigst 1-2%.
  Venlig hilsen
  Troels Mark-Christensen
 • Jens Gramstrup Olesen

  Undersøgte du hvorvidt der evt. nogle steder blev lavet specialiserede GOP ér?
Indsend kommentar