Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

"Man skal ikke finde sig i at have hovedpine"

MIT JOB // Lars Brunholm Falkenhøj arbejder hos FysioDanmark i Varde som fysioterapeut med speciale i hovedpine, nakke og ryg.
Foto: Robert Attermann

Hvad laver du?

Jeg arbejder med hovedpine, nakke og ryg hos FysioDanmark Varde. Det er en stor, men ellers ret almindelig klinik med en jævn blanding af patienter. Men siden jeg begyndte at interessere mig for hovedpine i 2010, og især mens jeg har taget en master i hovedpine de seneste to år, har mine kollegaer sendt flere og flere hovedpinepatienter ind til mig.

De udgør cirka fire ud af ti af mine patienter, og jeg regner med, at de med tiden vil overtage min kalender. De fleste har døjet med hovedpine længe, før de får en henvisning til os, og har afprøvet alt muligt uden at finde en årsag: Fra neurologi og medicin til akupunktur, kraniosakral-terapi og healing. I de tilfælde synes jeg, det er rigtig spændende, om vi som fysioterapeuter kan finde årsagen til smerten. Ofte lykkes det.

Hvad kan fysioterapeuter, som andre faggrupper ikke kan?

Vi er helhedsorienterede, hvor en læge ofte er orienteret mod medicin og en neurolog primært tænker på sygdomme i nervesystemet. Hovedpine behøver ikke at skyldes noget, der sker i hovedet. Det hænger lige så ofte sammen med låsninger eller skæve frakturer i kroppen, f.eks. som posttraumatisk følge af trafikuheld og andre gamle skader.

Jeg undersøgte en 12-årig pige i sidste uge, der havde haft hovedpine i en måned uden at vide hvorfor. Det første, jeg lagde mærke til, var, at hun havde en påfaldende dårlig holdning. Jeg undersøgte hendes ryg og fandt en hvirvel, der havde sat sig fast, som gjorde det smertefuldt for hende at rette sig op. Da jeg havde løsnet den, sad hun helt lige, og efter et par minutter forsvandt hovedpinen.

Hvad går behandlingen ud på?

Hver patient kræver et individuelt forløb, men en generel ting handler om at rette patientens holdning. Der er mange, der får hovedpine af at sidde og synke sammen i en kontorstol.

Så vi går blandt andet ind og mobiliserer nakken manuelt. Derudover har min kollega og jeg udviklet en række øvelser til at styrke nakken helt oppe omkring de øverste nakkehvirvler. Vi bruger blandt andet nakkerotation med modstand, hvor vi fører en elastik rundt om patientens hoved og beder patienten bevæge hovedet til siden.

Det ser komisk ud, så patienterne griner lidt af det i starten, men de kan også godt mærke, at det er effektivt.

Hvorfor begyndte du at arbejde med emnet?

Min interesse opstod, da jeg fandt ud af, at jeg har misdannelsen Arnold-Chiari-malformation, der sidder omkring lillehjernen og rygmarvskanalen. Det havde i første omgang givet mig en snigende hovedpine, men i løbet af et par år var det blevet slemt.

Min kollega og jeg etablerede et samarbejde med Rigshospitalets Klinik for Rygmarvsskader, hvor vi undersøgte, om det var muligt at behandle og træne hovedpinen væk. Det lykkedes os at få alle symptomerne til at forsvinde, så jeg tænkte, at det må man sgu også kunne gøre med andre diagnoser.

Hvad har du fået ud af at tage en master?

Ironisk nok har en stor fordel ved studiet været at lære om de lidelser, jeg ikke selv kan gøre noget ved. Jeg synes, det er en kæmpe fordel at kunne foretage en ordentlig udredning og diagnosticering, som man kan give videre til lægen, selvom man ikke selv kan behandle diagnosen.

For nylig opdagede jeg f.eks., at en patient havde symptomer på en hovedpinediagnose, der hedder idiopatisk intrakraniel hypertension, som blandt andet giver flakken for øjnene og begrænser synsfeltet. Den kræver undersøgelse og diagnosticering hos en øjenlæge og efterfølgende medicinsk behandling, så jeg fik sendt hende videre i systemet.

Senere hørte jeg fra patienten, at øjenlægesekretæren havde syntes, det var fantastisk at få den slags henvisning fra en fysioterapeut.

Hvad er fremtiden for hovedpinebehandling?

Jeg tror kun lige, vi har kradset i overfladen. Tag en ting som migræne: Der er 640.000 danskere, der lider af det, og det er først nu ved at blive udbredt, at man kan behandle det med fysioterapi. Man skal ikke finde sig i at have hovedpine. Jeg tror, der er et kæmpe potentiale i feltet, og at flere og flere fysioterapeuter vil komme til at arbejde med det i fremtiden.