Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Hvis det ikke findes, må det jo laves!

OPFINDERE // For et par år siden droppede Denis Nyboe rollen som klinikejer og lod sig ansætte som menig fysioterapeut i sin gamle klinik. Siden har Skørpings svar på Georg Gearløs fået bedre tid til at udvikle idéer. For eksempel en laserhjelm til træning af nakkemuskler og ledsanser og adskillige andre opfindelser. Og han står selv for alt fra idéudvikling til prototype, patentansøgning, varemærkeregistrering, salg og markedsføring.
Denis Nyboe lavede selv prototypen på sin laserhjelm. Det tog ham tre år fra idé til færdigt produkt, og i dag er det en produktionsskole i Hadsund, der står for produktionen, imens han selv står for salg og markedsføring. FOTO: Lars Horn

Skelettet med den strikkede blå tophue har rent faktisk tabt underkæben. Sådan kan det jo gå, når man til daglig er i selskab med en mand som Denis Nyboe, for her i behandlingsrum 1 i Skørpings fysioterapiklinik, Benefit, sker der altså ting og sager.

Lige nu ifører Denis Nyboe ifører sig for eksempel en sort skaterhjelm med rødt laserlys i panden, sætter noget der ligner en skydeskive op i et nodestativ og tager et målebånd frem.
”Der skal være 90 centimeter fra hjelmen og hen til nodestativet”, siger han og sætter sig, drejer hovedet ud til siden, tilbage igen, til den anden side og tilbage igen. Begge gange rammer der røde laserlys i centrum af skydeskiven.

”Det er ikke noget problem, så længe jeg kan se noget”, konstaterer han.
Når man bliver blindet, er det derimod noget sværere at ramme plet. Denis Nyboe tager et par kulsorte solbriller på.

”Jeg har malet dem på indersiden af brilleglassene, så nu har jeg ikke længere synet til hjælp”, siger han og forklarer, at på den måde kan han teste sin proprioceptive sans i nakken.

”Hvis laserlyset nu rammer ude i det gule eller det røde felt, er det ikke så godt, og rammer jeg helt ude i det hvide felt, er den helt gal”, siger han, gentager drejningerne med hovedet fra side til side og har tydeligvis sværere ved at finde centrum.

Nu skruer han to metalstænger med 25 grams skydevægte i hjelmens gevindbøsninger og gentager forsøget. Jo mere vægt, der kommer på, jo nemmere bliver det at ramme, fordi følesansen får mere at arbejde med, forklarer han. Men det ideelle er, at man kan ramme uden ekstra vægtbelastning og med både åbne og lukkede øjne.

Står for alt selv

Denis Nyboe fik idéen til laserhjelmen i 2009, da han var på kursus med professor og fysioterapeut Deborah Fallah, der har forsket i nakkens proprioception i flere år.
”Hun brugte en laser monteret på en hårbøjle, der slet ikke sad stabilt nok på hovedet, og så tænkte jeg, at det måtte kunne gøres bedre.

Altså tog Denis Nyboe hjem og opfandt The Hel-MET, der både kan anvendes til at teste og træne personer med balance- og synsproblemer, proprioceptive problematikker i bevægeapparatet og nakkeskader af forskellig art.

Hjelmens effekt er ikke videnskabeligt dokumenteret, for den slags beskæftiger Denis Nyboe sig ikke med. Men han har fået sit eget registrerede varemærke, der markedsføres og forhandles af opfinderen himself via det ligeledes hjemmelavede website, www.the-met.dk.

”Hjemmesiden og markedsføringen er nok min største hurdle. Det er en sej proces for en amatør som mig”, erkender han, uden at det dog afholder ham fra at kaste sig ud i også disse discipliner.

”Jeg har en patentansøgning liggende på både hjelmen og to andre opfindelser: en træningssål og et håndtag til funktionel skuldertræning for skadede idrætsfolk”, fortsætter han og fortæller, at også på dette punkt har han som udgangspunkt valgt at lave alt papirarbejdet selv. Noget mange ellers vælger at betale sig fra.

Alligevel står udviklingen af laserhjelmen ham allerede i omkring 60.000 kroner foruden et stort antal arbejdstimer.

”Det er en møj dårlig forretning, hvis man regner i timeløn, men det er skægt”, understreger han og har på ingen måde fortrudt, at han afhændede klinikken her i Skørping for to år siden efter at have drevet den i 23 år.

Nu er han i stedet ansat som menig fysioterapeut samme sted med en arbejdsuge på 37 timer, og det har frigivet en masse mental energi.

Blyforklæde, pudsebræt og benoptager

I forhold til at være klinikejer føles en 37 timers arbejdsuge næsten som et halvdagsjob, synes Denis Nyboe, så siden 2011 har opfinderiet taget fart. Ikke alene har han tre opfindelser på vej igennem patentsystemet. Et par andre opfindelser er endnu så nye, at de ikke tåler offentlig omtale.

Desuden hænder det, at han simpelthen forærer gode idéer væk.
”Der stod en sød røntgensygeplejerske i klinikken en dag. Hun havde kroniske problemer med nakke- og skuldersmerter efter mange års håndtering af tunge blyforklæder, så jeg foreslog, at de skulle se at få lavet et ophæng med snoretræk til blyforklæderne inde på sygehuset, så man kan gå ind i forklæderne uden at skulle løfte dem af og på”, forklarer han.

Om Aalborg Sygehus har taget idéen til sig, ved han ikke. Til gengæld ved han, at en anden idé, han forærede væk for nogle år siden, er blevet patenteret og markedsført af hans gode ven, ejeren af MasterCare.

”Ja, det er pudsebrættet her”, siger han og fremviser et redskab, der normalt hører hjemme i murerfaget.

Med non-slip belægning af gummi bliver pudsebrættet pludselig til et personligt hjælpemiddel for svagelige ældre, så de kan rejse sig fra sengen ved egen hjælp.

”Den gang lå det slet ikke i mine tanker at søge patent selv, så det er fint nok, at jeg bare får lidt rabatter for ’pudsebrættet’ i dag, siger han og afslører, at han også går og bakser med en idé i samme boldgade.

Udfordringen hedder: Hvordan får man benene ud og ind af en seng, når muskulaturen ikke er stærk nok eller er paretisk. Med andre ord en ’benoptager.’
”Sådan én mangler vi”, erklærer han.

Det irriterer Denis Nyboe at han endnu ikke har fundet løsningen, for når noget mangler, skal det laves. ”Og den der kommer først, får patentet!”

The Grip-MET, som Denis Nyboes træningsgreb hedder, gør det muligt for idrætsfolk at lave funktionel  genoptræning for eksempel efter en skulderskade.