”Det er fuldstændig tosset”
Spørger man fysioterapeut Torben Fihl, hvorfor der ikke er flere fysioterapeuter tilknyttet lægepraksis i områder med lægemangel, får man i første omgang det svar, at det er et godt spørgsmål.
Lægemangel
I 2007 var der 3.641 praktiserende læger. I 2016 er der 3.421. I 2007 var der 1.480 patienter pr. praktiserende læge. I 2016 er tallet steget til 1.654 patienter pr. læge.
Kilde: PLO
Torben Fihl har nemlig i hele syv år været tilknyttet lægehuset i Bøvlingbjerg og er et omvandrende bevis på, at fysioterapeuter kan afhjælpe den lægemangel, der er i visse egne af landet.
Muskelskeletsygdomme
Lændesmerter, nakkesmerter, artrose og osteoporose udgør 25 procent af henvendelserne i almen praksis.
Kilde: Statens Institut for Folkesundhed 2015
I lægehuset i Bøvlingbjerg var der engang tre læger. Men det er længe siden, og de to læger, der er der nu, har så susende travlt, at ikke-akutte patienter må vente i op til fire uger.
Til gengæld kommer man til med det samme, hvis man henvender sig med gener fra bevægeapparatet. Vel at mærke hvis man ikke insisterer på at blive set af en læge.
Torben Fihl er i lægehuset i en time hver dag, og selvom en af lægerne er blevet skiftet ud, siden fysioterapeuten kom til i 2009, er der ingen, der har ønsket at lave om på en ordning, der fungerer til alles bedste.
Bor i samme hus
I 2013 flyttede FysioDanmark Bøvlingbjerg, der er ejet af Torben Fihl, sammen med Lægehuset Bøvlingbjerg i et nybygget sundhedshus. Hvor Torben Fihl før skulle gå et par hundrede meter mellem sine to arbejdspladser går han derfor i dag kun 20 meter, men ellers er der ikke meget, der har ændret sig på de syv år.
PLO: Brug for flere fysioterapeuter i almen praksis
Ifølge beregninger fra PLO vil den voksende og aldrende befolkning frem mod 2025 betyde behov for fire millioner ekstra lægekontakter, svarende til 350 praktiserende læger. I et nyt udspil ”På patientens vegne” spiller PLO ud med 28 forslag til fremtidens lægepraksis, blandt andet at sikre lægen mere tid ved at gøre det lettere at ansætte andet sundhedsfagligt personale. Formand for PLO, Christian Freitag, har tidligere i en kronik i Berlingske Tidende redegjort for sine visioner, der blandt andet indebærer, at der i 2015 vil være ”ansat 3.000 flere sygeplejersker, SOSU-assistenter, sekretærer, bioanalytikere, fysioterapeuter, jordemødre og andre”.
Kilder:
PLO: ”På patientens vegne”
Kronik i Berlingske Tidende, 29. februar 2016
Ikke andet end at arbejdet i lægehuset et eller andet sted undervejs er blevet en del af Torben Fihls hverdag og en arbejdsopgave på linje med andre.
”Men jeg synes stadig, at det er en rigtig spændende arbejdsopgave”, understreger han.
Torben Fihl undersøger, diagnosticerer og vejleder patienterne, og skal de have fysioterapi, får de en henvisning – nøjagtig som hvis konsultationen havde foregået hos en læge.
”Jeg har indimellem hørt kommentarer fra andre fysioterapeuter om, at det er smart, at jeg sådan kan henvise til mig selv, men jeg gør faktisk meget ud af over for patienterne at understrege, at de kan gå, hvorhen de vil med henvisningen. Men der er 18 kilometer til den nærmeste anden fysioterapiklinik, så selvfølgelig er der mange patienter, der vælger den, der ligger tættest på. Det er logisk”.
Fuldstændig tosset
Torben Fihl har i årenes løb forsøgt at afsætte sig selv til andre lægehuse, men hidtil uden held. Og selv om han med egne ord synes, at det er ”fuldstændig tosset”, at ideen ikke har spredt sig, har han alligevel et bud på hvorfor.
”De praktiserende læger har simpelthen så travlt, at de ikke kan overskue tanken om at skulle sætte noget nyt i gang og tage tid ud til indkøring. Mange er enten på vej på pension, eller også har de lige overtaget deres praksis og er ved at drukne i patienter. De skal have en hel lavpraktisk model for, hvordan det kan foregå, så de kan se, at det jo ikke er mere indviklet end at ansætte en sygeplejerske”.
NOGET FOR DIG?
Danske Fysioterapeuter har lavet en vejledning til fysioterapeuter, der vil arbejde i lægepraksis. Vejledningen handler blandt andet om opgaver, ansvar og kompetencer. Fysioterapeuter - eller læger – der gerne vil have inspiration til et samarbejde, kan desuden kontakte faglig konsulent Gurli Petersen, gp@fysio.dk, tlf. 33414656.
Hvis du allerede er i gang med at indgå et samarbejde med en læge, så rådgiver vi dig gerne om løn og ansættelsesvilkår. Kontakt Ditte Aggerholm, da@fysio.dk, tlf. 33414655
Find vejledningen her
HVAD GØR DANSKE FYSIOTERAPEUTER?
Danske Fysioterapeuter udbreder resultaterne af Incentives analyse og budskabet om, at fysioterapeuter kan være med til at løse problemet med lægemangel, på forskellig vis. Blandt andet ved kontakt til Dansk Selskab for Almen Medicin, PLO, arbejdsgiverforeningen PLA og Falck Lægehuse. Desuden orienteres KL, Danske Regioner og Folketinget, og ikke mindst regeringens udvalg for bedre lægedækning om analysens resultater. Desuden er budskabet spredt gennem flere indlæg på Folkemødet i juni samt i pressen.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.