Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Lyden af vand forbedrede patienternes gangsymmetri

FORSKNING PÅ VEJ // Med et lydspor af musik og vand forsker fysioterapeut Helle Rovsing Jørgensen gangtræning med personer med erhvervet hjerneskade. Foreløbig kan hun se, at patienterne kan træne længere tid og i højere tempo.
Helle Rovsing Jørgensen, fysioterapeut, udviklingsterapeut og master i rehabilitering Neuroenhed Nord, Regionshospital Nordjylland. Foto: Hans Ravn.

Hvad forsker du i?

Jeg forsker i musik og lyd, der kan understøtte gangtræning til personer med erhvervet hjerneskade. Mange har en halvsidig lammelse og problemer med at gå, og netop gangfunktionen er noget af det allervigtigste for dem. Vi undersøger, om lydfaciliteret gangtræning kan motivere patienterne til at træne mere og bedre.

Hvordan gør I?

En lyd- og musikteknolog har skabt et lydspor, som består af rytmiske musiknumre og lyden af skridt i vand. Patienterne får en sensor på benet og høretelefoner i ørerne eller lyd i rummet. De skal så træne gang i takt med rytmerne. Hvis de ikke rammer rytmen, lyder musikken eller vandplasket forkert. Der falder f.eks. et instrument ud, eller musikken går langsommere. På den måde får patienterne umiddelbar feedback på deres gangtræning, mens de træner. Patienten skal holde et præcist gangtempo eller præstere en skridtlængde for at få god lyd.

Hvordan virker det?

Vi har afprøvet det med terapeuter og patienter, og vi kan se, at patienterne fik bedre gangsymmetri og svingfase – de blev bedre til at få deres lammede ben med. Patienterne kan også træne i et højere tempo og i længere tid. De patienter, som havde sværest ved at mærke deres egen krop, fik en mere automatisk gang. Det var, som om musikken gav dem adgang til nogle intuitive bevægelser, der sad på rygmarven. De begyndte at træne med højere intensitet og mere præcist. Næste skridt er at udforske den kliniske effekt på patienternes gangfunktion, og så skal vi udvikle selve brugerfladen, som er en app.