En djøffer med fundamentet i orden
SUNDHEDS- OG ÆLDRECHEF i Hjørring Kommune, Alice Morsbøl, fik tidligt øje på, at der foruden fysioterapien var et andet fag, der tiltalte hende, nemlig ledelse.
”Jeg har altid haft interesse for at skue ud over det felt, der var mit, og jeg fik undervejs nogle opgaver, der gjorde, at jeg fik øje på ledelse som fag”, fortæller Alice Morsbøl, der efter en periode på tre år som konstitueret leder på Bornholms Hjælpemiddelcentral besluttede at gå målrettet efter ledelse.
”Jeg overvejede, om det skulle være ledelse inden for mit fag, men det er jo begrænset, hvor mange lederstillinger, der er er inden for fysioterapien på det niveau, hvor jeg gerne ville være”.
Alice Morsbøl valgte derfor at tage en kandidatuddannelse i økonomi, som hun afsluttede i 2004. Siden har hun været ansat som fuldmægtig i først Fyns og siden Nordjyllands Amt, hvor hun i 2006 blev vicekontorchef og derefter leder af analysekontoret.
I 2006 blev hun ansat som sundhedsplanlægger i Frederikshavn Kommune, men rykkede i 2008 tilbage til Region Nordjylland, denne gang som kontorchef, og siden januar i år har hun været sundheds- og ældrechef i Hjørring Kommune.
Selvom hun betragter ledelse som sit fag, er det tiden som fysioterapeut, der har været afgørende for, at det er styring inden for sundhedsvæsnet, hun har kastet sig over. ”Selvom jeg har bevæget mig ind på djøfområdet, er det med det faglige fundament i orden, og det en faglig ballast, der gør det lettere at gå ind i dialogen med for eksempel lægerne. Det nedbryder nogle af de grænser, der ellers kan være mellem djøffere og sundhedsprofessionelle, når de kan høre, at jeg kender terminologien”, siger Alice Morsbøl.
Hun mener, at fysioterapeuter i disse år har en mulighed for at gøre sig gældende inden for ledelse på flere kommunale områder, som de ikke tidligere har haft i samme omfang. ”Det, vi er på vej ind i nu, er fysioterapiens kernetænkning, hvor det på både social- og sundhedsområdet handler om mestringsevne. Det er fysioterapeutisk kernetankegods at arbejde med menneskers ressourcer og finde ud af, hvordan man kan kompensere for eventuelle svagheder. Fysioterapeuter må juble i de her år”, mener Alice Morsbøl.
En uddannelse som fysioterapeut må derfor være et oplagt udgangspunkt for en leder på driftsniveau, mener hun, men tilføjer, at ledelse på det overordnede strategiske niveau kræver noget mere end en uddannelse som fysioterapeut. ”Jeg har søgt lederstillinger på baggrund af min uddannelse inden for økonomi, men at jeg har haft fysioterapien som fundament har altid været mig til fordel i en ansættelsessammenhæng”.
Lederrådet
Danske Fysioterapeuter har som målsætning, at der skal flere fysioterapeuter i lederstillinger. I det arbejde indgår blandt andet foreningens nye lederråd, hvis overordnede opgave er at støtte hovedbestyrelsens arbejde for ledende fysioterapeuter og sikre, at relevante ledelsesmæssige perspektiver inddrages i foreningens politiske indsatser i øvrigt.
Rådets medlemmer er alle ledere med personaleansvar fra alle sektorer. Hovedbestyrelsesmedlem Lisbeth Schrøder er formand for rådet.