Børn skal lokkes til leg med ny kegle
Af freelancejournalist Dorthe Olander Pedersen
En dag i august sidste år løb Morten Graversen og legede med sin søn i haven, som han så ofte gør. Sammen havde de bygget en lille bane med nogle forskellige bolde og pludselig, mens de løb og grinede, slog det berømte lyn ned i Morten Graversen.
Alle de tanker han de seneste år havde haft om at finde på noget, der kunne motivere børn til at røre sig mere, boblede frem.”Jeg kunne knap nok vente, til han blev lagt til at sove middagslur,
før jeg kastede mig over computeren og begyndte at skrive mine tanker ned,” fortæller Morten Graversen, der er fysioterapeut med egen klinik i Struer.
Siden den dag i august er det med hans egne ord ”eskaleret helt vildt”. Ideen har taget mere og mere form, og lige nu er Morten Graversen ved at søge patent på sin opfindelse. ”I starten gik jeg og puslede lidt med ideen selv, og min kone og jeg blev enige om, at jeg skulle give det en chance. Jeg prøvede ideen af på alle mulige, jeg kender og kommer i kontakt med, og tilbagemeldingerne var meget positive”, fortæller Morten Graversen om den første del af processen.
Ideen er at udvikle en kegle, hvor en stemme fortæller børn, hvad de skal gøre. Til keglen hører en hjemmeside med forskellige øvelser, som man kan downloade, sætte ind i keglen og så bruge enten i
haven, på træningsbanen eller privat. ”Det spændende i alt det her er at finde ud af, om jeg kan drive
det til noget, og indtil nu har jeg ikke mødt modstand fra nogen steder overhovedet”, siger Morten Graversen.
Normalt skal man holde sig fra at fortælle alle og enhver om sin ide – og især medierne - før man har fundet ud af, hvad man egentlig vil bruge den til. Men Morten Graversen blev tidligt i forløbet rådgivet om at lave en hemmeligholdelsesaftale, og nu beskytter en patentansøgning hans ide. ”Gennem en af mine patienter fik jeg kontakt til Nordvestjysk Erhvervscenter og senere til Væksthus Midtjylland i Herning. I Væksthuset hjalp de mig med at få lavet en hemmeligholdelsesaftale, så jeg kunne begynde at fortælle folk lidt mere konkret
om min idé og få lavet en nyhedsanalyse,” fortæller den 32-årige Morten Graversen.
En nyhedsanalyse betyder at der søges i patentdatabaser i hele verden for at finde ud af, om der er en opfindelse, der minder om Mortens. En besværlig og meget langstrakt proces, som han har fået et patentbureau til at tage sig af. Foreløbig har det kostet omkring 30.000 kr. ”Det er helt vanvittigt at søge patent. Jeg skrev 4-5 A4-sider om min idé, og så føjede bureauet en hel masse til og oversatte den til engelsk – og nu fylder den endelige beskrivelse 27 A4-sider! Det kunne jeg aldrig selv have fundet ud af,” siger Morten Graversen.
Herhjemme er det nok at have søgt om et patent for at være sikret mod, at andre snapper ens idé og kopierer eller bruger den. Men på den anden side bør man ikke søge patent for tidligt i processen, så det er vigtigt at søge professionel vejledning.
Held og hårdt arbejde
Selv mener Morten Graversen, at han har været heldig at møde de rigtige mennesker på det rigtige tidspunkt. Men hans historie viser, at det måske ikke er så tilfældigt endda. Udover nysgerrigt at spørge sig for hos patienter, kammerater, skolelærere og idrætsfolk, så ringede han også til firmaet bag Caddi – en øvelsesbank på nettet (en ide der i øvrigt også er udviklet af en fysioterapeut). De holdt et møde, og gennem Caddi fik Morten Graversen kontakt til en lektor på ingeniørhøjskolen i Horsens. Han tilbød at bruge kegle-ideen på skolens næste hold afgangselever, så til august skal to studerende til at programmere på keglen som et afgangsprojekt.
”Jeg kan selv være lidt med i processen og fortælle, hvad jeg gerne vil have programmeret, så det giver min idé et skub. Og generelt har jeg fået vildt positiv modtagelse overalt”, siger Morten Graversen.
En af de sjove ting i processen har været at gå og fortælle andre om ideen og få dem overbevist om, at den er god. Indtil videre har det kostet ham ca. 5.000 kroner i konsulenthjælp udover de omkring 30.000 kr. i patentudgifter, og de udgifter har han foreløbig kørt ind over klinikken. Timerne har han fundet i fritiden, og
siden han åbnede egen klinik i januar i år, har han kunnet smutte til enkelte møder i dagtimerne. Morten Graversen skønner, at ideen foreløbig har slugt 35 timer foran computeren, 30 timer på møder og 20 timer i bilen – for slet ikke at tale om de mange timer ideerne bare har rumlet i hovedet.
Selv om han ikke har travlt med at få keglen ud i verden, kan man godt høre på hans entusiastiske stemme, at den fylder meget. ”Undervejs har jeg mødt folk, som har sagt til mig, at jeg om to år vil have 20 mennesker ansat og have gang i en god forretning. Men jeg er vestjyde, så jeg siger, lad os nu lige se”, griner Morten Graversen, som efter ni år i fysioterapeutfaget overhovedet ikke har planer om at forlade det, hvis keglen skulle blive en succes. ”Jeg elsker mit fag. Som fysioterapeut skal man hele tiden finde små individuelle løsninger til patienterne, og jeg er generelt god til at se muligheder frem for begrænsninger.” siger Morten Graversen.
Han håber, at han en gang næste år er klar med en prototype, som kan vises frem for mulige producenter.
”Jeg har mødt så mange forskellige mennesker undervejs, og der har slet ikke været modstand, eller nogen der stritter imod, og som vil prøve at overtale mig til at stoppe. Det gør det selvfølgelig også sjovere.”
Og det er som om, der er slået hul på strømmen af ideer, siden han løb og legede i baghaven sidste år. Så hvis ideen med den talende kegle bliver solgt, ligger der allerede nye ideer klar i tankeboksen. ”Jeg kan allerede nu se, at jeg også kan bruge keglen i mit arbejde som fysioterapeut og kan også se, hvordan den kan videreudvikles. Men i første omgang gælder det om at få børn til at røre sig,” siger Morten Graversen.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.