Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Ny opfindelse giver færre skader

Nina Bjørnholt tænker ikke på sig selv som opfinder, men hvordan man end vender og drejer det, har hun opfundet noget, der kan forbedre bioanalytikeres arbejdsmiljø<br/>
Stativet har Nina Bjørnholt udviklet sammen med den smed, der er tilknyttet Hvidovre Hospital.
Af freelancejournalist Dorthe Olander Pedersen

Bioanalytikerne på Klinisk Mikrobiologisk afdeling på Hvidovre Hospital glæder sig rigtig meget til, at en ny opfindelse snart kommer til at stå på deres arbejdsborde. I dag døjer de med ømme tommelfingre, smerter i skuldre, nakke og håndled, og både hænder og fingerled har hævede slimsække. Men fysioterapeut Nina Bjørnholt har fundet en løsning.

”Da jeg første gang så på arbejdet i specielt podningslaboratoriet, var min opfattelse, at bio-analytikerne var massivt udsat for ensidigt gentaget arbejde, og der var rigtigt mange skader og arbejdsbetingede gener”, forklarer Nina Bjørnholt. Hendes løsning – et simpelt stativ - skal reducere summen af det gentagne arbejde.

Efter 19 år som patienternes fysioterapeut på Hvidovre Hospital, blev hun for to år siden de ansattes fysioterapeut i en nyetableret stilling som ergonomisk konsulent. De første, der fik nys om hende, var bioanalytikerne.

”Jeg sendte jævnligt mine ansatte over til ergoterapeuterne og de kom tilbage med skinner på arme og hænder, men det holder jo ikke i længden”, siger ledende bioanalytiker Inger Lisa Nielsen, Klinisk Mikrobiologisk afdeling. Så hun var begejstret over, at få besøg af hospitalets fysioterapeut.

Og løsninger er der brug for

En del af bioanalytikernes arbejde er at løfte en lille rund petriskål af plastic, åbne den, tage en ren podenål fra et plastickrus på bordet, køre den over prøven, lukke og stille den urene podenål over i et andet plastickrus. Ikke hverken tungt eller som sådan besværligt, men arbejdsgangen gentages mindst 2-300 gange om dagen - og på heftige dage over 500 gange om dagen.

”Der er flere ting, der belaster i den arbejdsgang. For eksempel er de nødt til at løfte skuldrene to gange i den proces. Først når de skal tage en podenål, og igen når de skal sætte den i bægret med brugte pinde. Og det var sådan set den enkle analyse, der satte gang i ideen,” siger Nina Bjørnholt.
De to løft med skulderen langt fra kroppen havde nogle af bioanalytikerne allerede prøvet at mindske ved at lægge bægrene ned eller lade dem blive i plasticposen og lægge noget under posen, så den lå lidt skråt.

”Der var ikke rigtig nogen af delene, der fungerede optimalt. Men ideen om at skråtstille bægrene var rigtig, så den arbejdede jeg videre med”.

Først søgte Nina Bjørnholt rundt i krogene på hospitalet og hos bioanalytikernes fagforening for at finde ud af, om der allerede fandtes en brugbar løsning. Men det gjorde der ikke. Sammen med en smed, der er tilknyttet Hvidovre Hospital, gik hun derfor i gang med at udvikle nogle prototyper på stativer til bægrene. Bioanalytikerne prøvede modellerne af, og den færdige model er sat i produktion af smedefirmaet. Holderen eller stativet til plasticbægrene har en hældning på 45 grader og skal produceres i to forskellige farver – et til rent og et til urent. Inger Lisa Nielsen har bestilt 50 styk. Meeeen…… de lader vente på sig. Krydsende mails, ferie og andre opgaver har tilsyneladende trukket processen ud - ’der er nok gået lidt pause i det’, som Inger Lisa Nielsen forklarer.

Så Nina Bjørnholt ved endnu ikke om hendes opfindelse virker. Om stativet rent faktisk hjælper på de mange hævede slimsække, ømme skuldre, håndled og arme.Et mirakel er det næppe.
”De skrå holdere vil langt fra løse alle de arbejdsmiljøskader de har oppe hos bioanalytikerne, men vi arbejder også på mange andre fronter,” siger Nina Bjørnholt. For eksempel er en scanner blevet skråtstillet, så bioanalytikerne ikke skal løfte petriskålen for at scanne den, men bare kan køre den henover bordet.

Nina Bjørnholt har ingen planer om, at stativet skal produceres til andre end bioanalytikerne på Hvidovre Hospital. Og spørger man hende, om hun ser det som sin egen opfindelse – og måske kunne tjene penge på den - er svaret klart:

”Nej jeg har aldrig tænkt på den måde. Det er jo bare en del af mit arbejde, og min drivkraft har været, at vi måtte da gøre noget for de her mennesker, som har et meget belastende arbejde”, siger hun.

Nina Bjørnholt flyttede i juni over i en ny arbejdsmiljøenhed, hvor der nu sidder tre snart fire arbejdsmiljøkonsulenter med fokus på arbejdsmiljøet på Hvidovre Hospital. Nina Bjørnholt er den eneste fysioterapeut.