Kombineret udholdenhedstræning og funktionel styrketræning til børn med CP
Børn med cerebral parese (CP) har forskelligartede neuromuskulære dysfunktioner, som begrænser deres fysiske præstationsevne og deltagelse i hverdagsaktiviteter. Fysisk inaktivitet som følge af disse begrænsninger i ADL og gangfunktion medfører forringet kondition og nedsat funktionel muskelstyrke. Styrketræningen øger styrke og kan forbedre evnen til at udføre dagligdags aktiviteter, hvorimod udholdenhedstræning forbedrer konditionen. Formålet med studiet var at undersøge effekten af et træningsprogram med kombineret funktionel styrke- og udholdenhedstræning på gangfunktion, styrke, balance og livskvalitet hos børn med CP.
18 børn i alderen 7-16 år med CP grad I-III jvf. Gross Motor Function Classification System (GMFCS) blev randomiseret til holdtræning 3 x 70 minutter om ugen i 8 uger eller fysioterapi med udspænding og lette øvelser for OE. Cirkeltræningsprogrammet bestod af funktionel styrketræning med rejse-sætte sig og stepøvelser med progressivt øget modstand til 70 % RM (repetition maximum) og udholdenhedstræning på cykel, steptræner og stafetleg med vendinger i løb eller gang.
Effekten blev målt med 6-minutters gangtest, rejse-sætte-sig test, 10-m-gangtest, Timed Up and Go samt Functional Reach test, som alle er validerede til personer med CP.
Forskerne fandt signifikant forskel mellem grupperne i alle test bortset fra TUG-testen. Netop de funktionelle styrkebetonede øvelser som rejse-sætte sig bidrager til en positiv effekt i funktionstestene. Cykling og steptræningen vurderes at bidrage til øget ledbevægelighed og dermed bedre skridtlængde og hastighed. Der var ingen forskel mellem interventions- og kontrolgruppen i TUG-testen, hvilket kan skyldes, at programmet ikke indeholdt balancetræning, og at børnene derfor ikke forbedrede deres evne til at foretage hurtige vendinger under løb eller gang.
Det er en begrænsning, at muskelstyrke og bevægelighed ikke måles på KFA-niveau (KropsFunktion og KropsAnatomi). Endvidere bør man tage forbehold for overførbarheden til danske børn, da målgruppen i studiet er thailandske børn på kostskole; endvidere er der få inkluderede i studiet.
Peungsuwan P, Parasin P, Siritaratiwat W, Prasertnu J, Yamauchi J. Effects of Combined Exercise Training on Functional Performance in Children With Cerebral Palsy: A Randomized-Controlled Study. Pediatr Phys Ther. 2017 Jan;29(1):39-46.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.