Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Spiser frokost med lægen

MIT JOB // Michael Hald er medejer af Ry Fysioterapi & Sundhedshus.
Foto: Claus Sjödin

Hvad laver du?

Jeg er den ene af to ejere af Ry Fysioterapi & Sundhedshus, som vi selv har opført og flyttede ind i 2015. Vi havde tidligere klinik midt i byen, hvor vi ikke havde nogen træningsmuligheder. Vi ville derfor gerne flytte og udvide og fandt ud af, at det bedre kunne betale sig at eje end at leje. Vi fandt en grund i et nyudstykket erhvervsområde uden for Ry og byggede drømmen om et tværfagligt sundhedscenter på 850 m2. Tanken var, at vi skulle være flere behandlere – læge, tandlæge, zoneterapeut osv. – under samme tag, men det gik ikke så stærkt med udlejningen, som vi havde håbet. Men heldigvis havde vi en praktiserende læge med helt fra starten i byggeprocessen. Hun lejer sig ind på 70 m2, og siden er også to andre lejere kommet til, mens vi selv er vokset. Nu får vi mindst en henvendelse om måneden fra interesserede lejere, men nu har vi ikke plads.


Er det blevet, som I drømte om?

Til dels. Det er ikke helt blevet det tværfaglige sundhedscenter med alle de faggrupper, som vi havde set for os, men det giver i hvert fald virkelig god mening at bo sammen med den praktiserende læge. Vi har et virkelig godt samarbejde og spiser frokost sammen hver dag. Og deler man både patienter og frokostbord, er det jo helt naturligt lige at snakke sammen. Hun er ny praktiserende læge og har fortalt, at hun faktisk ikke vidste, hvad en fysioterapeut kunne, før hun flyttede ind til os. Hun troede, at det var noget med noget massage og ultralyd og er blevet meget positivt overrasket og fortæller om det til andre læger og ikke mindst sine patienter.

Giver det ekstra patienter at bo sammen med lægen?

Lægen her har i hvert fald den tankegang, at hvis det er et muskuloskeletalt problem, behøver patienterne ikke at komme ind til hende først. Vi har en fælles udfordring med kapaciteten, men bor i et område, hvor mange patienter har råd til at betale selv eller har en sundhedsforsikring, så flere og flere kommer udenom sygesikringen. Men bare det, at vi er flyttet har givet både mere synlighed og bedre adgangsforhold. Desuden kan vi nu tilbyde en masse holdtræning, som vi ikke kunne før, og særligt parkinsonpatienterne har fundet os. Allerede inden vi flyttede, kunne borgere fra Skanderborg Kommune med en ortopædkirurgisk genoptræningsplan vælge at træne hos os, men vi har lettere ved at konkurrere med plejehjemmene, efter vi har fået træningsfaciliteter. Desuden har vi fået en BAT-uddannet fysioterapeut, en kusine til en af vore lejere, ind nogle timer om ugen og kan have patienter med funktionelle lidelser i ressourceforløb for Skanderborg Kommune.

I har også afsat god til plads til en børnefysioterapeut?

Ja, vi vidste fra Danske Fysioterapeuter, at børneområdet havde vækstpotentiale, men det var et tilfælde, at der lige var en af vores kolleger, der kendte en, der var blevet selvstændig børnefysioterapeut. Det har vist sig at være en rigtig god ide, for Ry vokser meget i disse år, og da her er fyldt med søer, er området her det eneste sted, der er plads til at bygge nyt. Der er planlagt 600 nye boliger i vores område, og det er især børnefamilier, der flytter ud. Desuden giver børnene noget ekstra liv. 

En kusine og en, der tilfældigvis kendte en børnefysioterapeut – har I ikke en plan for virksomhedens udvikling?

Nej, egentlig ikke. Vi prøver forskellige ting af og ser, hvad vi kan drive det til. Jeg er heller ikke blevet mindre behandler og mere chef, efter at klinikken har vokset sig større. Lejerne passer jo sig selv, og vi har en dygtig sekretær til det administrative. Ideen har hele tiden været, at min kompagnon Steffen og jeg skulle koncentrere os om at være fysioterapeuter, for det er dét, vi er gode til. Som udgangspunkt er det vigtigste, at de folk, der arbejder her i huset, synes, at det er et rart sted at være.