Debat om regulering af praksissektoren
I 2012 fik patienterne i praksissektoren offentligt tilskud på tilsammen mere end 1,1 milliard kroner til behandling hos en fysioterapeut. Reguleringen af tilskuddet sker i dag via ydernummersystemet og aftaler.
”Det er vigtigt at gøre sig klart, at forudsætningen for at diskutere ydernummersystemet er, at vi anerkender, at samfundet har behov for at kunne styre og kontrollere, hvordan tilskuddet til fysioterapi bliver brugt. Behovet for en regulering af praksissektoren er nødt til at være afsættet for den diskussion, som hovedbestyrelsen nu har taget hul på,” siger formand Tina Lambrecht.
Hun tog derfor sammen med den øvrige hovedbestyrelse på et møde i februar fat på den vanskelige debat om regulering af praksissektoren med afsæt i den præmis, at uden kontrol og styring, vil der ikke være offentlige penge i systemet.
For meget eller for lidt regulering
I december 2013 kom Konkurrencestyrelsen med en rapport, der kritiserer praksisoverenskomsterne og ydernummersystemet for at udøve for meget regulering og give for lidt konkurrence.
Kort forinden havde Rigsrevisionen i en anden rapport peget på, at der var for lidt kontrol med praksissektoren. Og det var med disse to meget forskellige rapporter i hånden, at hovedbestyrelsen satte ydernummersystemet til debat.
Med sig havde hovedbestyrelsen også de mange indlæg på fysio.dk, hvor der i kølvandet på Konkurrencestyrelsens rapport er fra begyndelsen af december til midten af februar er kommet flere end 130 debatindlæg, som omhandler forskellige problemstillinger i forhold til ydernummersystemet og forholdene i praksissektoren.
Ulighed eller ordnede forhold
Her mener flere debattører, at systemet skaber ulighed, konkurrenceforvridning og hæmmer vækst, mens andre argumenterer med, at det giver ordnede forhold, geografisk dækning og faglig kvalitet.
”De mange indlæg viser tydeligt, at det er behov for at tage debatten ikke bare i hovedbestyrelsen, men bredt blandt medlemmerne. Og at der er mange forskellige aspekter, som bør inddrages. Derfor vil vi også bruge den fornødne tid til at sikre, at debatten bliver grundig og inddragende,” siger Tina Lambrecht.
En grundig medlemsdebat
Hovedbestyrelsen ønskede på mødet ikke at lægge sig fast på en bestemt holdning til ydernummersystemet, men besluttede derimod at sætte en proces i gang, som skal sikre en bred debat blandt Danske Fysioterapeuters medlemmer om reguleringen af praksissektoren.
En debat, som skal føre til, at hovedbestyrelsen til efteråret kan lægger sig fast på, hvilke holdninger foreningen skal have til reguleringen af sektoren.
Samtidig fastsatte hovedbestyrelsen rammen for debatten: En eventuel alternativ regulering må ikke betyde færre offentlige penge i systemet end i dag, og pengene skal bruges bedst muligt.
Hovedbestyrelsen besluttede endvidere en overordnet drejebog for, hvordan medlemsdebatten og beslutningsgangen skal forløbe hen over 2014. (Læs mere om hvordan debatten foregår her)
Findes ikke en snuptagsløsning
”Jeg er godt klar over, at en del medlemmer havde håbet på, at hovedbestyrelsen havde truffet en klar beslutning om, hvad der fremover bør ske med ydernummersystemet. Men der findes ingen gode snuptagsløsninger, som man kan sætte til afstemning. Derfor er det nødvendigt at tage debatten, som skal give ny viden, udfordre eksisterende holdninger og sikre, at vi finder en langsigtet løsning,” siger Tina Lambrecht.
På hovedbestyrelsesmødet i februar, blev der flittigt refereret til den igangværende debat på fysio.dk. Så på den led er processen allerede skudt i gang, tilføjer hun.
Godt med debatten på fysio.dk
”Det er virkelig godt, at så mange har haft lyst til at blande sig i debatten. Jeg håber, at medlemmerne fortsat vil deltage aktivt, for vi læser og lytter til, hvad der bliver sagt. Jeg har valgt ikke at blande mig på nuværende tidspunkt, men har alene kommenteret på faktuelle forhold, eksempelvis at det ikke er Danske Fysioterapeuter alene, der bestemmer om der skal være et ydernummersystem eller ej. Den opfattelse kan man godt få, når man følger debatten på fysio.dk,” siger Tina Lambrecht.
Overenskomstforhandlingerne kører efter fast plan
Og så er der en enkelt aktuel ting fra debatten, som hun gerne vil knytte en kommentar til. Nemlig det forhold, at overenskomstforhandlingerne med regionerne og KL er gået i gang, som beskrevet i det nye nummer af Fysioterapeuten og på fysio.dk:
”Overenskomstforhandlingerne tager udgangspunkt i de rammer, der nu engang er, og vores interne debat får derfor ingen indflydelse på de igangværende forhandlinger, men peger udelukkende fremad. Overenskomstforløbet kører efter en helt fast køreplan og gik i gang for mere end et år siden, da vi indhentede krav fra de medlemmer, der virker under overenskomsterne, og nu går vi så i gang med de egentlige forhandlinger,” siger Tina Lambrecht.
Læs mere i næste nummer af Fysioterapeuten
Læs mere om ydernummersystemet, regulering af praksissektoren, debatten på hovebestyrelsesmødet og det videre forløb for medlemsdebatten i det næste nummer af Fysioterapeuten, der udkommer 14. marts.
Sådan foregår debatten:
Fra februar til juli måned, bliver der lagt op til en bred medlemsdebat. Fagbladet Fysioterapeuten vil i de kommende måneder belyse forskellige aspekter af debatten, og der bliver oprettet et særligt sted på Fysio.dk til debat, indlæg og artikler.
I foråret eller i den tidlige sommer, vil der blive arrangeret to medlemsmøder, et øst og et vest for Storebælt, hvor der bliver mulighed for at debattere.
I løbet af foråret vil hovedbestyrelsen holde møde med Udvalg for Praksis og Privat, Fraktionen af Praktiserende Fysioterapeuter og med repræsentanter fra selvstændige fysioterapeuter, der praktiserer uden for overenskomsten.
I september vedtager hovebestyrelsen et holdningspapir om principperne for, hvordan reguleringen af praksissektoren bør foregå.
På repræsentantskabsmødet i november, vil der være debat om principperne.
I januar 2015 vedtager hovedbestyrelsen en strategiplan for, hvordan der kan konkret kan arbejdes med holdningspapiret for regulering af praksissektoren.