Genoptræning til tiden
Vi har sagt det igen og igen. Det er vigtigt at sætte ind med genoptræning så tidligt, som muligt. Det er forudsætningen for, at smeden og skolelæreren hurtigt kommer tilbage på arbejde efter en operation, at man kan forebygge faldulykker hos den ældre og svage borger, og at patienten genvinder sine funktioner efter længere tids sygdom eller hospitalsindlæggelse.
Hurtig genoptræning giver mere sundhed, bedre livskvalitet og sparer samfundet for penge. Det er grunden til, at vi i Danske Fysioterapeuter konsekvent har peget på, at de lange ventetider er et problem. Heldigvis har politikerne på Christiansborg de seneste år lyttet til, hvad vi har sagt.
Det er baggrunden for det lovforslag, som regeringen og Danske Folkeparti har stillet om frit valg til genoptræning. Hvis en borger skal vente længere end syv dage på at blive genoptrænet i det kommunale træningscenter, får hun ret til at vælge en privat klinik, hvis forslaget bliver vedtaget.
Danske Fysioterapeuter støtter lovforslaget. Det gør vi, fordi nogle kommunalbestyrelser ikke afsætter penge nok til genoptræningen, og det giver lange ventetider. Det er ikke fagligt forsvarligt og kan have store personlige og menneskelige omkostninger for de borgere, som ikke bliver genoptrænet.
Jeg ved, at nogle af vores kommunale medlemmer opfatter vores kritik af kommunerne, som en kritik af dem. Det er selvfølgelig ikke tilfældet. Tværtimod. Der er kun grund til at rose og anerkende det store arbejde, som fysioterapeuter i kommunerne udfører. Men rammerne skal være i orden, og det er kommunernes ansvar.
Lige så konsekvent, som Danske Fysioterapeuter gennem årene har peget på, at ventetiden ikke må blive for lang, har vi arbejdet for at sikre, at kommunalpolitikerne afsætter de nødvendige ressourcer til de kommunale genoptræningscentre. Der skal være tid, faciliteter og fysioterapeuter nok til give borgerne den genoptræning, de har behov for – uden at skulle vente flere uger. Desværre har politikerne i flere kommuner valgt ikke at lytte til os.
Derfor håber jeg, at den nye lov vil betyde, at kommunalpolitikerne får øjnene op for, hvor vigtigt genoptræningsområdet er og vælger at afsætte tilstrækkelige midler. For loven er skruet sådan sammen, at hvis en borger vælger at blive genoptrænet på en privat klinik, kommer kommunen til at betale. Dermed er der et kraftigt økonomisk incitament til at undgå ventetid på det kommunale træningscenter. Det både tror og håber jeg på, har en virkning.
Lad mig samtidig benytte lejligheden til at slå fast, at Danske Fysioterapeuter ikke har ønsker om at privatisere den kommunale genoptræning. Ærindet er alene at sikre, at patienterne bliver genoptrænet til tiden, og at der afsættes de nødvendige ressourcer i kommunerne til den opgave. Det burde de have gjort for lang tid siden.
Ifølge lovforslaget træder de ny bestemmelser i kraft 1. juli 2018. Vi følger naturligvis udviklingen tæt og vil være i dialog med vores tillidsrepræsentanter i kommunerne, så vi kan følge udviklingen. Og så har vi heldigvis gode forbindelser til de sundhedspolitiske ordførere på Christiansborg, som vi selvfølgelig vil benytte, hvis behovet skulle vise sig.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.