Man skal have hjertet med
KABS Hvidovre
KABS Hvidovre – Heroinbehandling & substitutionsbehandling er et behandlingscenter for stofmisbrugere. Der er ca. 30 ansatte, herunder læger, psykologer, sygeplejersker, socialrådgivere, psykiatere, pædagoger og en fysioterapeut.
Centret uddeler lægeordineret heroin og medicinske substitutter til godt 250 misbrugere, som vil stabiliseres, nedtrappe eller helt stoppe deres forbrug.
Centeret tilbyder bl.a. fysioterapi, rådgivning og vejledning i sygepleje, økonomi, sund kost og livsstil, foruden hjælp med kontakt til kommune, kriminalforsorg, bolig, gæld, revalidering mv.
Maria Andersen, 38 år
Fysioterapeut hos KABS Hvidovre – Heroinbehandling & substitutionsbehandling, siden 2016.
Behandler individuelt og på hold i fysisk aktivitet, genoptræning og kropsterapi.
Tidligere ansat på Psykiatrisk Center Hvidovre fra 2005-16.
Efteruddannelser i BBAT og traumeuddannelsen SE
Blid musik fra fløjte og harpe flyder ud i rummet, hvor Birthe, Anna og Jonas ligger på ryggen på hver sin måtte på gulvet. Øjnene er dækket af mørke, tunge vægtpuder med lidt lavendler i. ”Træk vejret dybt”, siger fysioterapeut Maria Andersen, som guider med stemmen. Kort efter følger tre dybe suk.
Efter afspændingen stiller de tre deltagere sig op mod væggen med hver sin ball stick. De masserer bolden mod fødderne og ryggen og op i nakken. Nogle ømmer sig, andre griner. Det kan knibe lidt med at holde balancen, når man skal løfte foden fra gulvet.
Vi befinder os i KABS Hvidovre - Heroinbehandling & substitutionsbehandling. Her kommer stofmisbrugere for at modtage lægeordineret heroin, metadon eller andre former for substitutter under kontrollerede forhold. Behandlingscentret har desuden en række tilbud som rådgivning om sygepleje, økonomi og social bistand. De sidste to år har brugerne også kunnet få fysioterapi hos Maria Andersen.
Samarbejde med kroppen
Maria Andersen har været ansat som fysioterapeut på misbrugscentret i to år og tilbyder individuel og gruppebehandling med fokus på fysisk aktivitet, genoptræning og kropsbevidsthed. Hun har et bredt klientel på 50 personer, hvor nogle kommer regelmæssigt, andre mere sporadisk.
Nogle af deltagerne er i tyverne med et heftigt misbrug af diverse stoffer som kokain, heroin, amfetamin, metadon og benzodiasepiner. Andre er oppe i alderen og har en række af afvænningsforsøg bag sig.
Nogle er velfungerende med job og lejlighed, men har kroniske smerter og er begyndt at medicinere sig selv. Andre har været misbrugere igennem mange år og kommer, fordi de har brug for genoptræning på grund af en opstået fysisk skade. Fælles for dem er, at de frivilligt går til fysioterapi.
For Maria Andersen er det vigtigste, at brugerne begynder at bruge og anskue deres krop på nye måder, hvor deres ressourcer kommer i spil.
”Mange misbrugere er for meget tilstede i hovedet og meget lidt til stede i kroppen. Den er i vejen og ubehagelig at være i kontakt med. En del har været udsat for vold, overgreb og store svigt, som har ført til massiv øget alertness eller resignation. Det prøver jeg at gå ind og arbejde med, så de mærker noget, der er rart og oplever, at de kan samarbejde med kroppen, i stedet for at den er en hindring og til besvær.”
Klienterne er påvirkede
Brugerne kan være påvirkede, i større eller mindre grad, når de kommer til Maria Andersens timer. Det tog et stykke tid, før hun fandt ud af at takle det.
”Det er ret specielt. I starten tænkte jeg, hvordan kan jeg overhovedet komme igennem med noget som helst? Jeg så det som en modspiller og troede, jeg skulle forhindre det. Men det er gået op for mig, at selvom de ser påvirkede ud i øjnene og falder lidt hen undervejs i behandlingen, så er de alligevel til stede. Kroppen er der og responderer på de ting, jeg gør med dem, uanset om det er træning eller verbal afspænding. Jeg har lært at have mere tålmodighed og bære over med, at der er nogle små udfald, for de kommer tilbage igen. Ellers må jeg hen og prikke til dem, hvis de er faldet helt i søvn. Nu tænker jeg, at det er ok, hvis de lige er væk et par sekunder. Det er en del af deres måde at være tilstede på.”
Fordi klienterne ofte er påvirkede og har en dårlig ernæringstilstand, stiller det krav til fysioterapeuten om at holde øje med deres reaktioner undervejs. Nogle gange trækker Maria Andersen tiden lidt i halen før dagens træning, så heroinen når at klinge af. For hvor andre klienter selv vil sige til, når træningen bliver for hård, har misbrugerne ofte minimal fornemmelse af egen krop og dens signaler.
”Så må jeg tjekke ansigtskuløren eller spørge ind til, om de har husket at spise og drikke nok, og om blodsukkeret er ok. For de kan ikke selv mærke, at det summer forkert eller de bliver svimle. Nogle kan ikke få det hårdt og tungt nok, og der må jeg også lige sige, at de skal passe på, så de ikke får en skade.”
Som løve i et bur
Maria Andersen har taget kurser i BBAT, body awareness therapy og SE, somatic experiencing, som er en terapeutisk metode til at mindske stressreaktioner efter traumer. Begge dele er gode støtter i det daglige arbejde. For nogle af hendes klienter lever en hektisk tilværelse, hvor det eneste der tæller, er pengene til det næste fix.
Med det for øje kan det virke absurd at tilbyde mindfulness, kropsbevidsthed, styrketræning og motion. Det ligger i hvert fald temmelig langt nede i behovspyramiden, medgiver hun. Men hun kan se, at hendes behandling virker.
”Der kan komme én ind, som har et højt arousalniveau og som flagrer rundt og er her og der og alle vegne. Så forsøger jeg med nogle øvelser, der dæmper lidt. En anden har et heftigt temperament og går rundt som en løve i et bur, klar til at tænde af. Så handler det om at tale om, hvordan de kan få brugt deres energi hensigtsmæssigt og mærke, hvordan kroppen falder til ro. Andre har måske brug for at lære, at de kan få fornyet energi af at lave træning i stedet for at bruge kokain eller amfetamin.”
Men der er også grænser, og dem bliver hun ofte mindet om. Hendes erfaring fra 11 år i psykiatrien og de to år på centret gør, at hun ved, hvor meget hun skal presse på, eller om hun helt skal skifte fokus i behandlingen.
”Der er en af mine deltagere, som dissocierer, hvis jeg laver kropsbevidsthedsøvelser med ham. Så er det min opgave at finde ud af hvor meget, jeg skal skrue op og ned for øvelserne. For hvis kroppen er et frygteligt sted at være, er det jo ikke der, man skal ind,” siger hun.
Afbud omkring den 1.
I arbejdet med misbrugere er der mange ting at tage højde for. Der kan være et hav af ting, som prioriteres højere end at gå i fysioterapi.
”Statistisk kan vi se, at der ikke er særlig godt fremmøde omkring den første i måneden. Men det nytter ikke, at jeg står med løftede pegefingre og hænderne i siden. Man må være åben overfor, at der er rigtig mange ting, der kan indvirke på dagen i dag, og de ting, de kunne i går, kan de måske slet ikke i morgen. Der skal man være nærværende. Og man skal være bred i sit repertoire. Det handler om at være åben og kreativ, så man kan finde vejen ind til lige netop den her person.”
De tager øvelserne med hjem
Hun oplever, at de fleste sætter stor pris på afspændingsøvelserne på kropsbevidsthedsholdet, når først de har prøvet det.
Dagens deltagere er i hvert fald gengangere. Birthe er kommet her i to år og har lavet sit eget træningsprogram ud fra Marias øvelser, så hun kan træne hjemme i lejligheden. Det gør hun tre kvarter dagligt.
Jonas er begyndt at lave afspændingsøvelser på egen hånd, selv om han er hjemløs, og Anna har tabt 30 kg efter mødet med Maria og har opdaget, at øvelserne hjælper mod abstinenser.
Maria Andersen ved godt, at fysioterapien ikke kan erstatte stofferne. Men hun tror på, at hun kan sætte positive spor i brugernes bevidsthed - og i deres kroppe.
”Man bliver ikke nødvendigvis stoffri af at gå her. Vi arbejder med harm reduction. Men vi kan finde ud af, hvilke ambitioner den enkelte har med sit misbrug. Ønsker de at blive stabiliserede på en bestemt dosis, så arbejder vi i den retning. Hvis de gerne vil leve et belastet liv, så er det deres valg. Så er det vores opgave at gøre livet så tåleligt for dem, som muligt. Og her kan vi give dem en pause, fra deres hektiske liv. Vi giver dem et frirum.”
Nægter at give hånden
Maria Andersen taler også om kost og hygiejne med sine klienter. For behandlingen handler også om at vise nogle af de spilleregler, der gælder i samfundet, hvor misbrugerne er en marginaliseret gruppe.
”De rangerer ikke så højt, og ofte har hr. og fru Danmark svært ved at finde ud af at være sammen med dem. Så hvis der kommer én ind til mig, som har lidt indtørrede blodstænk på sig, så kan jeg sige, hvordan tror du egentlig folk ser dig, når du har blod på hænderne? Det kan virkelig være en øjenåbner, for de kigger ikke ned af sig selv eller bekymrer sig om deres udseende, og hvilken indvirkning det har på andre. Nogle rører det ikke, men andre får en øget refleksion over, hvorfor folk ikke har lyst til at sidde ved siden af dem i toget eller nægter at give dem hånden.”
Det naturlige rush
For nogle klienter kan fysioterapien måske give et fingerpeg om, at der er andre former for stimulanser end de kemiske. Nemlig kroppens egen kemifabrik.
”Under Jonas' første dag i træningssgruppen udbrød han: Det her føles som at tage kokain! Og jeg tænkte, hvor fedt! For det er lige præcist der, jeg vil have dem hen. De skal lære, at kroppen har naturlige reguleringsmekanismer, og når de føler uro, så kan de lave afspænding i stedet for at tage dæmpende medicin, og hvis de mærker, at de er ved at blive aggressive, kan de gøre noget med kroppen, som gør dem rolige og groundede. Man må tage udgangspunkt i deres virkelighed, og jeg bliver mere og mere bevidst om, hvad de forskelige stoffer kan og hvad det giver dem. På den måde kan jeg bedre finde ud af, hvordan det kan blive erstattet med noget andet.”
Er der særlige ting, man skal kunne for at arbejde her?
”Relationen er super vigtig. Mange er meget skeptiske, når de kommer første gang, og det kan tage lang tid, før de viser mig tillid. Derfor skal man have hjertet med. For de kan mærke, hvis jeg er engageret i dem, og om jeg er oprigtigt glad, fordi de kommer til timen eller er ærgerlig over, at de har fået en detour med et eller andet. De skal mærke, at man er der for dem, og at man har tillid til dem og vil dem det bedste.”
Vi får personlige reminders
Birthe er 68 år og har været misbruger af heroin, kokain og speed, siden hun var 18 år. Hun får udleveret 20 gram lægeordineret metadon hver dag. Hun går i kropsbevidsthedsgruppe mandag og træninggruppe tirsdag og har selv udviklet sit eget træningsprogram på tre kvarter, som hun laver derhjemme i lejligheden ud fra øvelser, hun har lært i fysioterapien.
”Jeg får en masse ud at gå hos Maria, det er så dejligt, så jeg kommer hver gang, for der er tid til hver enkelt. Maria skriver også søde beskeder til os på mobilen med reminders om, at vi skal træne. Det bliver man rigtig glad af! For som misbruger kan det godt glippe lidt med hukommelsen. Hun er sød og imødekommende, og hvis der er noget, der ligger en på sinde, har hun altid tid til en snak.”
Abstinenserne forsvinder
Anna er 42 år og får heroin hver dag på centret kl. 11 og kl. 15, som hun sprøjter sig i låret med. Hun har gået til fysioterapi hos Maria Andersen i to år.
”Maria spurgte mig måske 15 gange, om jeg ville med, men jeg ville ikke, for jeg ville ikke være sammen med andre mennesker. Jeg var så flov over at veje 130 kg. Maria fik mig overtalt til først små gåture, siden til en tur i svømmehallen, og i dag er jeg nede på 111 kg. Jeg skal fra heroin og over til en anden medicin, og den overgang er ret hård. Man bliver syg og får følelsen af insekter i benene på grund af abstinenser. Men hun finder på ting som gør, at abstinenserne forsvinder, som at køre bolden hen over benene og op over ryggen. Når jeg er sammen med hende, er jeg et normalt menneske, for hun sætter ikke misbruget i fokus. Hver gang jeg kommer, er det lige som en freezone. Hun spørger, hvad kan jeg gøre for dig, Anna?"
Jeg bliver mere overskudsagtig
Jonas er 24 år, får metadon alle ugens dage og har været misbruger i seks år af diverse stoffer, primært rygeheroin og kokain. Han har gået hos Maria Andersen i to måneder.
”Første gang jeg kom her, fik jeg den samme følelse, som når jeg får metadon i høj dosis. Jeg var meget skeptisk i starten og tænkte, at det virker nok ikke. Men det gør det. Hele min dag bliver meget mindre stresset, og jeg kan mærke, at i slutningen af ugen får jeg brug for at komme herned igen. Min trang til stoffer bliver mindre, og jeg bliver mere overskudsagtig. Man kan komme helt ned og slappe af, der er ikke noget, der larmer. Nu har jeg selv købt en pude til at lægge over øjnene, for det gør, at man slapper af, og der er en dejlig duft af lavendel. Så kan jeg lave afspændingssøvelserne, hvor jeg nu er.”
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.