'Jeg har lært at være en kreativ lønforhandler'
Siden Lars Damsbo blev uddannet fysioterapeut i 2002, har han primært arbejdet i det private. Derfor havde han ikke skænket betydningen af en tillidsrepræsentant en tanke, da han i 2014 blev ansat regionalt - som fysioterapeut på Idrætsmedicinsk Klinik ved Middelfart Sygehus.
"Da jeg blev tilbudt jobbet, skulle jeg selv forhandle min løn. Jeg følte, at jeg stod alene i forhandlingen, og selvom Danske Fysioterapeuter kunne hjælpe mig, havde det været rart med en tillidsrepræsentant, der kendte stedet," siger Lars Damsbo og vurderer, at han med en lokal tillidsrepræsentant ved hånden muligvis kunne have forhandlet bedre vilkår dengang.
"Jeg vidste ikke andet om det regionale område, end hvad jeg kunne læse mig frem til. Særligt i spørgsmålet om lokal løn, ville en tillidsrepræsentant have været en stor hjælp."
Det blev derfor en af grundene til, at Lars Damsbo valgte at stille op som tillidsrepræsentant i 2014. At få mere viden omkring hvordan en stor politisk organisation fungerer, talte også med i beslutningen, fortæller han.
Kreativ lønforhandling
Som nyvalgt tillidsrepræsentant startede Lars Damsbo med at tage på de obligatoriske TR-kurser, som Danske Fysioterapeuter udbyder. Og især et tre-dages intensivt forhandlingskursus, hvor man både lærer om forhandlingsteori, arbejder i grupper og spiller rollespil, viste sig at blive særdeles brugbart. Endda før han selv havde regnet med det.
Mens han var på kurset, startede reelle lønforhandlinger på arbejdspladsen, og han skulle for første gang lønforhandle for hele medarbejdergruppen. Der opstod isærudfordringer omkring den lokale løn, som forhandles på arbejdspladser i regionerne.
"Problemet er, at der de fleste steder ikke er noget i pengekassen til lokal lønforhandling, og hvad stiller man så op? Men jeg fandt ud af, at man kan forhandle om andet end kroner og ører. Man kan f.eks. forhandle om fritid, kurser eller motion på arbejdspladsen. Det stiller krav til mig som tillidsrepræsentant om at tænke anderledes, men gennem kurset lærte jeg at blive en kreativ forhandler."
Intet er bare sort og hvidt
Lars Damsbo har endnu ikke deltaget i alle TR-kurser hos Danske Fysioterapeuter, men det er hans plan at gøre det.
"Alle kurserne er meget væsentlige, og man kan mærke, at det er noget, Danske Fysioterapeuter prioriterer. Man lærer sin rolle som TR at kende til bunds," siger han.
Som tillidsrepræsentant er han nemlig af og til i en dilemmafyldt dobbeltrolle, hvor han både er kollega og samtidig skal følge reglerne.
"Hvis jeg f.eks. skal være bisidder til en samtale med en kollega og ledelsen, er det godt at kunne henvise nøgternt til nogle regler, så min kollega ikke er i tvivl om, at det ikke er personligt. Ellers kan situationen nemt blive følelsesmæssig påvirket," siger han.
I sin fire-årige periode som tillidsrepræsentant har han også flere gange gjort brug af sin lokale kontakt hos Danske Fysioterapeuter, Karen Fischer-Nielsen. Han ringede f.eks. til hende, da han skulle mægle i en vanskelig konflikt mellem en medarbejder og ledelsen.
"Konflikten handlede om beklædning, og jeg var i tvivl om, hvad der var det rigtige at gøre. For der er aldrig en situation, der er sort og hvid, og derfor er det rart med konkret sparring. På den måde sikrede jeg mig, at jeg fik de vigtigste argumenter frem," siger han.
Fingeren på pulsen
For Lars Damsbo er rollen som tillidsrepræsentant vigtig, fordi man sikrer, at forholdet mellem ledere og medarbejdere glider. At medarbejderne føler sig hørt, og at lederne føler, at alle trækker i samme retning. Især i disse OK18-tider skal han konstant have fingeren på pulsen, så han kan informere medarbejderne og besvare deres spørgsmål. Han er dog bekymret for udfaldet:
"Hele baggrunden for lockout-varslen er rigtig træls. Og jeg mærker frustration fra alle mine TR-kolleger. Hvis det ender med et regeringsindgreb, hvad skal der så ske bagefter? Det er jeg nervøs for," siger han.
Danske Fysioterapeuter hjælper dig i gang som TR
Danske Fysioterapeuter tilbyder en række kurser for tillidsrepræsentanter, og her kan man blandt andet møde underviser Karen Fischer-Nielsen, der er konsulent hos Danske Fysioterapeuter.
"Gennem kurserne får man fodfæste, man får spændvidde, så man kan håndtere mange opgaver og medlemstyper, og man får handlekraft, så man selv kan handle ud fra sin sunde fornuft," siger hun.
Er du tillidsrepræsentant, eller overvejer du at stille op?
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.