Guide til den gode teletræning
En del telerehabilitering foregår med direkte videokontakt mellem fysioterapeuten og borgeren, og det kræver planlægning at få et vellykket resultat. Her følger 9 gode råd fra specialkonsulent Susanne Daugaard, som har opsamlet viden og erfaringer fra klinikere i telemedicinske projekter i Region Midtjylland.
1. Forbered dig
Tjek om teknikken og lokaliteten lever op til dit behov: Er der plads til, at du kan bevæge dig væk fra kameraet, hvis du skal instruere på en måde, så hele kroppen er i borgernes synsfelt? Skal kameraet være af en type, der følger dine bevægelser? Skal du bruge et headset, eller er en rummikrofon tilstrækkelig? Er lyd- og lysforholdene i lokalet gode (intet modlys, ingen rumklang)?
2. Tjek sikkerheden
Husk, at træningen skal foregå på en sikker forbindelse, og at man ikke må dele personfølsomme oplysninger ved holdtræning.
3. Lav en test
Lad en kollega være prøveklud, så du får afprøvet dit set-up i ro og mag og kan rette det til inden din live-debut.
4. Byd velkommen
Byd velkommen, og læg ud med at identificere deltagerne. I forbindelse med holdtræning skal du være sikker på, at det kun er de rette personer, der har koblet sig på træningsseancen.
5. Sæt rammen
Forklar, hvad der er i fokus i dagens træning, hvor mange træningssessioner, der er tilbage, og at der bliver mulighed for at afklare individuelle spørgsmål sidst i sessionen eller bagefter.
6. Registrer undervejs
Sæt en ekstra computer op, hvis der er behov for, at du skal slå noget op om en borger – hvis der for eksempel er særlige komplikationer, der skal tages hensyn til.
7. Tal tydeligt
Netforbindelsen er ikke altid optimal. Sæt dit taletempo ned og udtryk dig tydeligt.
8. Hold pauser
Du har ikke samme nærkontakt med borgeren, som hvis I trænede i samme rum. Læg derfor pauser ind i træningsforløbet, så du sikrer dig, at borgeren kan følge med.
9. Slut af
Spørg til slut, hvordan deltagerne oplevede træningen og læg derefter op til at afklare individuelle behov eller refleksioner, når seancen er slut.
Tema om fysioterapi på afstand
I marts blev fysioterapeuter i både den offentlige og private sektor uden varsel kastet ud i digitale løsninger. Fysioterapeuter måtte aflyse den fysiske kontakt med patienterne og bruge telefon og video til konsultationer og træning.
Men hvad sker der med fysioterapien og fagligheden, når patient og terapeut befinder sig i hvert sit rum? Bliver patienterne ladt i stikken – eller har coronakrisen vist fordele ved de digitale løsninger, som vi kan gøre brug af fremover?