MWB#2: Styrke professionen - Resultater 2020-2022
Skriftlig beretning 2020-2022
MWB #3: Møde det enkelte medlem
Digitalisering og kommunikation
57 nye specialiserede er godkendt siden september 2020, og i den samme periode er 77 fysioterapeuter godkendt som certificerede klinikere. Dansk Selskab for Fysioterapis mål er 500 specialiserede i 2025, og det er vurderingen, at vi kommer i hus med det ambitiøse mål. Godkendelserne er fordelt på 10 specialer, hvor det muskuloskeletale fortsat er det største speciale.
87 gange har Dansk Selskab for Fysioterapi givet input til en faglig høring eller udpegning i perioden. Henvendelserne kommer fra en bred skare af aktører, der efterspørger fysioterapeutiske input, og der er ingen tvivl om, at respekten om vores input er højnet i perioden. Et eksempel er Regionernes Kliniske Kvalitetsprogram (RKKP), der i det seneste år ni gange har efterspurgt fysioterapeuter til deres styregrupper for kliniske kvalitetsdatabaser, hvilket er en klar fremgang.
180.000 gange i 2021 så medlemmer et måleredskab på Danske Fysioterapeuters hjemmeside. En medlemsundersøgelse fra 2021 viser, at måleredskaber er et vigtigt redskab, der støtter mange medlemmer i anvendelsen af forskellige metoder i klinisk praksis.
100 nye fysioterapeutstuderende om året var regeringens plan med en ny uddannelsesreform. Det lykkedes Danske Fysioterapeuter at afværge en ny uddannelse, som regeringen ville have placeret i Horsens.
475 deltagere fra 32 lande var med, da Dansk Selskab for Sportsfysioterapi i september 2022 afholdte en vellykket 4th World Congress of Sports Physical Therapy.
4.814.000 mio. kroner er siden september 2020 blevet uddelt fra Danske Fysioterapeuters fond for uddannelse, forskning og praksisudvikling. Midlerne fordeler sig med 603.142 kr. til praksisudvikling, 1.900.000 kr. til uddannelse og 2.311.560 kr. til forskning.
1.000.000.000 kroner afsatte regeringen til sygehusvæsenet, og opgaven for Danske Fysioterapeuter blev herefter at sikre, at pengene blev fordelt ud på alle personalegrupper. Det lykkedes, og cirka 40 procent af medlemmerne fik glæde af en vinterbonus.
5 regionsbestyrelser har i perioden presset på for lokale politiske løsninger på en lang række udfordringer. Opgaven løses gennem et godt netværk og jævnlig dialog med de lokale politikere samt tæt kontakt til medlemmerne, som bidrager med vigtig viden om, hvad der sker på arbejdspladserne, som regionsformænd og andre skal reagere på.
10-års-planen for psykiatri er ikke kommet i mål i denne periode. Til gengæld er det lykkedes for Danske Fysioterapeuter at få ønsket om en specialuddannelse i psykiatri for fysioterapeuter med i Sundhedsstyrelsens faglige oplæg til en plan, som også Danske Regioner bakker op om. Formålet med uddannelse er at sikre de nødvendige kompetencer og gøre det endnu mere attraktivt for fysioterapeuter at arbejde på det psykiatriske område. Danske Fysioterapeuter er i løbende dialog med Folketingets partier med vores input til forhandlingerne.
4 kandidater stillede i foråret 2022 op til posten som formand for Danske Fysioterapeuter. Efter to valgrunder blev Jeanette Præstegaard valgt som ny formand for foreningen.
Social- og ældreminister Astrid Krag inviterede i foråret formand Jeanette Præstegaard med i det rådgivende panel for ældreområdet. Her har hun fået mulighed for at sætte Danske Fysioterapeuters præg på en kommende ældrelov samt fremtidens ældrepolitik.
29 ud af 37 medlemsorganisationer var til stede, da World Physiotherapy Europe i maj 2022 holdte generalforsamling. Danske Fysioterapeuter deltager aktivt i det internationale arbejde, og også mødet i marts med de øvrige nordiske lande blev frugtbart og givende. Danske Fysioterapeuter har valgt ikke at deltage i den internationale kongres, der i 2023 afholdes i Dubai på grund af de problematiske menneskerettigheder i De Forenede Arabiske Emirater.
6 møder har der været afholdt i Etisk Råd siden seneste repræsentantskab. Forskellige temaer er blevet drøftet, og der har været gode diskussioner om særligt den fysioterapeutiske professionsidentitet. Etisk Råd har i perioden været værter for webinaret ”Har fysioterapeuter brug for en ny sundhedsforståelse?”, ligesom de har skabt debat blandt medlemmerne med Positionsindlægget Krisen er for stor til ikke at hjælpe i fagbladet.
27 medier bragte Danske Fysioterapeuters indlæg om besparelser i kommuner og regioner. Vi satte i efteråret 2022 fokus på de negative konsekvenser af at spare i stedet for at investere gennem debatindlæg og TR-møder med det formål at gøre opmærksom på, at fysioterapi er en investering i mere selvhjulpne borgere – og dermed en mulighed for, at samfundet kan bruge pengene bedre end på pleje.
Corona har betydet aflysning af operationer, og sammen med Gigtforeningen har Danske Fysioterapeuter forsøgt at råbe regeringen og de fem regioner op. Målet har været at gøre det muligt for borgerne at få træning, mens de venter på operation for at mindske smerter og yderligere funktionstab.
1740 deltagere har haft glæde af Danske Fysioterapeuters mere end 56 faglige kurser og arrangementer. Der er blandt andet tale om fysioterapifaglige kurser og praksiscertifikatkurser målrettet praksissektoren.
380 fysioterapeuter fra 29 lande deltog, da Danske Fysioterapeuter, Dansk Selskab for Onkologisk og Palliativ Fysioterapi, Dansk Selskab for Fysioterapeutisk Lymfødembehandling, og the Dutch Institue of Allied Health Care (NPI), Holland afholdte International konference om onkologisk fysioterapi.
4000 medlemmer har deltaget i de knapt 200 faglige kurser, temadage og webinarer arrangeret af de faglige selskaber.