Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Modstridende resultater af gangtræning

FORSKNINGSNYT // Bedre gangfunktion er målet for mange patienter i rehabiliteringen og har stor betydning for både patienters og pårørendes livskvalitet.

Tre måneder efter en apopleksi er omkring 20 % af patienterne bundet til en kørestol, og 70 % går med nedsat ganghastighed. Gangmønstret ved hemiparese er asymmetrisk, langsomt og ineffektivt pga. nedsat muskelstyrke, dårlig balance og koordination. Bedre gangfunktion er målet for mange patienter i rehabiliteringen og har stor betydning for både patienters og pårørendes livskvalitet.

I et dobbeltblindet RCT-studie har man sammenlignet effekten af robot-assisteret gangtræning på løbebånd med fysioterapeutisk træning ad modum Bobath på ganghastighed og gangudholdenhed. Patienter med hemiparese gennem < 6 mdr. og uden selvstændig gangfunktion blev randomiseret til intervention eller kontrolgruppe. Interventionen bestod af 25 træningssessioner over 5 uger med 60 minutters træning ad modum Bobath og 30 minutters robotassisteret gangtræning (Lokomat) med 50 % vægt-aflastning og en ganghastighed på 0,4 m/sek. Kontrolgruppen blev også behandlet ad modum Bobath med samme træningsmængde, men de 30 minutters gangtræning var erstattet af styrketræning af muskler, der bruges i forbindelse med gangen, træning af standfunktion og konditionstræning. Endemålene var 6-minutters gangtest og 10 meters gangtest.

28 patienter med en gennemsnitsalder på 72 ±6 år gennemførte interventionen. Interventionsgruppen havde en statistisk og klinisk signifikant forbedring i ganghastighed med 0,28 m/ sek. Kontrolgruppen forbedrede ikke ganghastigheden. Til gengæld viste kontrolgruppen størst forbedring i udholdenhed med en forskel mellem grupperne på 124,2 meter. Forfatterne fremhæver, at interventionsgruppen ved opfølgning 3 måneder efter interventionen viste størst fremskridt i ADL-funktion målt med testen the Functional Independent Measure.

Taveggia G, Borboni A, Mulé C, Villafañe JH, Negrini S. Conflicting results of robot-assisted versus usual gait training during postacute rehabilitation of strokepatients: a randomized clinical trial. Int J Rehabil Res. 2016 Mar;39(1):29-35. 

Robotic Assist-As-Needed as an Alternative to Therapist-Assisted Gait Rehabilitation