Forsker: Bevægelse er nøglen, når du har slidgigt

Det er virkelig vigtigt, at du får brugt din krop i det omfang, du kan, når du lider af slidgigt, lyder det fra fysioterapeut og professor Søren Thorgaard Skou. Selv simple hverdagsbevægelser er godt for dig.
Få mere bevægelse ind i din hverdag ved for eksempel at gå en tur ned at handle i stedet for at tage bilen. Foto: iStock.

Det er noget af en folkesygdom. 400.000 danskere døjer med slidgigt ifølge Gigtforeningen, heraf har 270.000 danskere slidgigt i knæet.

Fysioterapeut Søren Thorgaard Skou er professor ved Syddansk Universitet og Slagelse Sygehus og forsker i slidgigt. Han og andre fagfolk kalder slidgigt for ”artrose”, fordi navnet slidgigt er lidt misvisende.

”Ordet slidgigt leder tankerne hen på et meget mekanisk syn på kroppen, hvor leddet skal aflastes eller udskiftes. Som et slidt dørhængsel, som trænger til at blive skiftet ud. Men det er i virkeligheden en fejlforståelse af sygdommen,” siger Søren Thorgaard Skou.

Det første, du ser på et røntgenbillede af et knæ med slidgigt, er, at den såkaldte ledspalte er smallere. Det er et tegn på, at brusken er slidt. Og derfor har man kaldt sygdommen for slidgigt.

Men slidgigt påvirker alle strukturer i knæet – også muskler, sener, led og knogler – og kan være forårsaget af mange forskellige ting. Og dén del er vigtig at have fokus på.

”Fordi ordet ’slid’ leder tankerne hen på en belastning, er der desværre opstået en myte om, at du skal holde op med at bevæge dig, når du har artrose. Og selvom hårdt, ensidigt fysisk arbejde kan øge risikoen for artrose, så er mangel på bevægelse bestemt heller ikke godt for dig og din sygdom. Tommelfingerreglen er derfor, at det er bedre at være aktiv end ikke at være det,” siger Søren Thorgaard Skou.

Det hjælper at træne musklerne

Træning kan gøre, at dine musklerne kan kompensere og stabilisere leddet, og træning hjælper ikke kun på leddet, men på hele kroppen og dit fysiske og mentale helbred.

Og hvordan skal du så træne, når du har slidgigt? En fysioterapeut kan hjælpe dig med øvelser, der passer til netop dig og dine behov.

”Jeg plejer også at sige, at den bedste træning er den, du får lavet. Det er en ærgerlig misforståelse, at mange tænker, at hvis du ikke kan leve op til retningslinjerne for fysisk aktivitet og træning, så kan du lige så godt lade være. For alt, du får gjort, har faktisk en effekt,” siger Søren Thorgaard Skou.

Derfor kan det være en god idé at give dig selv incitamenter til at få bevæget dig. Stil løbeskoene eller cykelhjelmen frem i gangen. Fortæl kollegerne på arbejdet, at du skal ud at træne i eftermiddag. Eller lav forpligtende aftaler med venner og familie.

Hjemme hos Søren Thorgaard Skou har han og hustruen for eksempel en aftale om, at de skal af sted til styrketræning minimum en gang om ugen, og samtidig løber eller svømmer han en anden dag i ugen.

”For mig er det rart at have sådan en forpligtende aftale, for ellers bliver det for let for mig at sige: ’Ej, jeg er da også lidt træt i dag. Jeg gør det bare på et andet tidspunkt.’,” siger Søren Thorgaard Skou, der også bruger motion som transportmiddel i sin hverdag.

I tvivl? Kontakt en fysioterapeut i dit nærområde

Hvem får egentlig slidgigt?

Der er mange grunde til, at du kan udvikle slidgigt. Svær overvægt er en klar risikofaktor.

"Tidligere skader er en anden risikofaktor. Har du haft en knæskade som ganske ung, vil du have højere risiko for at få artrose i knæet senere i livet. Du kan altså i princippet få sygdommen allerede som 30-årig, så sygdommen vedrører ikke kun ældre mennesker,” siger Søren Thorgaard Skou.

Også genetik spiller ind. Hvis dine forældre har haft det, er der også større risiko for, at du får det.

"Det bedste, du kan gøre for at forebygge artrose, er at bevæge dig og holde en sund vægt," siger Søren Thorgaard Skou.

 

 

Artiklen er skrevet af journalist Julie Minnet Høgholm