I overgangsalderen kan træning hjælpe dig
Hedeture. Søvnløshed. Hovedpine. Tørre slimhinder.
Kvinder kan opleve mange forskellige gener i den såkaldte overgangsalder.
Sofie Stollig Christensen er fysioterapeut og har gjort det til sin metier at hjælpe kvinder i overgangsalderen gennem træning på klinikken Stærk i Holstebro.
”Når overgangsalderen rammer, kan den være enormt hæmmende at være i. Men fysisk aktivitet kan have gavnlige effekter på mange af de gener, som kvinder i overgangsalderen kan opleve,” siger Sofie Stollig Christensen, der i sin tid også skrev bachelor i fysioterapi om netop kvinder i overgangsalderen.
Derfor kan det være en rigtig god idé at tænke træning ind som en vej til at forbedre livskvaliteten. Eller som Sofie Stollig Christensen siger: Færre helseprodukter, mere træning.
”Jeg forstår ikke, hvorfor der ikke er meget mere fokus på at indtænke træning, som en måde at hjælpe kvinderne til at stå stærkere i overgangsalderen, da det kan have en positiv indvirkning på de gener og sygdomme, som kvinderne er særligt disponeret for at udvikle,” siger Sofie Stollig Christensen.
Få vejledning
Husk, at alle er forskellige. Søg råd og hjælp hos en fysioterapeut, hvis du er i tvivl.
Fokus på at gøre hverdag lettere
Når hun behandler kvinder i overgangsalderen, laver hun oftest træningsprogrammer, der inkluderer en variation af styrke-, puls- og balanceøvelser, og som er tilpasset den enkelte kvinde.
”Det er også den funktionelle del af træningen, jeg har i fokus. Det betyder, at vi skal have oversat træningen til det, der kan hjælpe i netop din hverdag. Hvordan får du som kvinde i overgangsalderen bedst din hverdag til at fungere? Er der nogle dele af hverdagen, der er blevet sværere eller hårdere? Det har også til hensigt at give den enkelte tro på egne evner og en sikkerhed i, at man kan mere, end hvad man tror, hvilket fysioterapeuten kan hjælpe med”, siger Sofie Stollig Christensen.
Nogle af Sofie Stollig Christensens patienter har fået børnebørn, som de gerne vil kunne kaste rundt med og lege med på gulvet. Så er det dét, der er i fokus.
Andre oplever, at de har fået sværere ved at samle sko op fra gulvet eller løfte køkkenredskaber ned fra den øverste hylde i skabet. Hverdagsbevægelser, som de ellers plejer at udføre uden problemer.
Fysisk træning er vigtigt hele livet
”Fysisk træning er vigtigt hele livet, men når du kommer i overgangsalderen og bliver påvirket af de gener, som overgangsalderen kan medføre, så er det altså ekstra vigtigt,” siger Sofie Stollig Christensen og giver et eksempel:
”Hvis du ikke sover nok, når du er i overgangsalderen, så kan din muskelmasse mindskes, og fedtmassen øges. Men det modvirker fysisk træning og styrketræning. Fysisk aktivitet kan også medvirke til at mindske risikoen for at udvikle osteoporose (knogleskørhed) eller åreforkalkning,” siger Sofie Stollig Christensen.
Har du et godt udgangspunkt, inden du kommer i overgangsalderen, er det selvfølgelig også en fordel, fortæller Sofie Stollig Christensen.
Tre eksempler på gode øvelser
En balanceøvelse som ”tandemgang” er god, foreslår Sofie Stollig Christensen. Her skal du stå med forreste fods hæl foran bagerste fods storetå i 10 sekunder.
”Jo ældre vi bliver, jo mere udfordret bliver vores balanceevne desværre. Det kan dels være, fordi det, vi kalder nerveledningshastigheden, er svækket, og dels fordi vi har mistet muskelstyrke. Det sker som følge af aldersbetinget muskeltab. På lang sigt kan balancetræning også mindske faldproblematikkerne, som mange ældre ellers oplever,” siger Sofie Stollig Christensen.
”Squat” er også ofte en god øvelse at tage fat i. Stil dig med fødderne i hoftebreddes afstand. Hold ryggen rank, spænd op i mavemusklerne, og stræk armene foran dig. Forestil dig nu, at du sætter dig på en stol, mens knæ og tæer peger samme vej. Gentag 15-20 gange.
”Det er rart at kunne fortsætte med ubesværet at sætte dig på toilettet eller rejse dig op fra en stol. De muskler træner du med squats,” siger Sofie Stollig Christensen.
Og den tredje og sidste øvelse, hun foreslår til kvinder i overgangsalderen, er en såkaldt ”snatchbevægelse” med en fyldt vandflaske. Bøj i knæene, og før vandflasken helt nede fra gulvet og op over hovedet langs kroppen i en glidende bevægelse.
Husk, at alle er forskellige. Er du i tvivl om, hvilket træningsprogram der er det rette for dig, så kontakt en fysioterapeut i dit lokalområde.
Artiklen er skrevet af journalist Julie Minnet Høgholm
Guide til et liv i bevægelse
Denne artikel er en del af Danske Fysioterapeuters tema "Guide til et liv i bevægelse", der er målrettet borgere. Her deler vi viden om fysioterapi og guides til forebyggelse og bevægelse.