Ondt på ydersiden af knæet, når du løber? Pas på løberknæ
Er du ved at træne op til et langdistanceløb som for eksempel et halvmaraton?
En for intensiv plan over din løbetræning kan overbelaste dit knæ og give dig et såkaldt løberknæ, hvis du ikke passer på. Fysioterapeut Rasmus Bach Jønsson, der har behandlet masser af løberknæ, fortæller her, hvilke typiske symptomer du skal være opmærksom på:
- Du har smerter på ydersiden af knæet
- Du mærker en murrende fornemmelse, når du bøjer og strækker knæet
- Det er værst i løb ned ad bakke og i fladt terræn
- Det gør mindre ondt, når du hviler knæet
"Det er ofte midaldrende personer, der får løberknæ, fordi det er en overbelastningsskade, hvor man desværre bliver indhentet af fortiden. Så et løberknæ kan ikke kureres med endnu flere løbeture. Tværtimod," siger Rasmus Bach Jønsson.
Guide til et liv i bevægelse
Denne artikel er en del af Danske Fysioterapeuters tema "Guide til et liv i bevægelse", der er målrettet borgere. Her deler vi viden om fysioterapi og guides til forebyggelse og bevægelse.
Du får løberknæ, når dit senevæv, der kommer hele vejen fra din hofte og når ned til knæet, gnider mod knoglen og bliver generet.
"Træner du op til et motionsløb, er det derfor en god idé at supplere med gode øvelser, der kan styrke musklerne i dine knæ, hofter og baller, inden skaden sker. Og så er det absolut nødvendigt at huske pauserne mellem alle løbeturene, så dine knæ når at komme sig helt hver gang," siger Rasmus Bach Jønsson.
Husk, at smerter og symptomer altid er individuelle. Tal med en fysioterapeut med viden om knæskader, hvis du har tilbagevendende smerter, eller hvis du har brug for hjælp til at finde de rette øvelser til at forebygge løberknæ.
Find en fysioterapeut, der er specialiseret i smerter i muskler og skelet
Find en fysioterapeut, der er specialiseret i sportsskader
Find en samlet liste over fysioterapeuter i Danmark – og i dit nærområde
Artiklen er skrevet af journalist Julie Minnet Høgholm