TR's rolle ved afskedigelser som følge af besparelser
Afskedigelser som følge af besparelser adskiller sig væsentligt fra afskedigelser af enkeltpersoner, idet afskedigelsen ikke omhandler arbejdsindsats eller arbejdsgiverens tilfredshed med den enkelte. Afskedigelsen er udelukkende begrundet i økonomi.
Tidligt i processen vil besparelser typisk blive diskuteret på politisk niveau. Det kan fremgå i pressen eller i øverste MED. Det er vigtigt, at du kontakter din regionsformand i Danske Fysioterapeuter, da han eller hun har mulighed for søge indflydelse på politiske processer ved at kontakte nøglepolitikere.
Sammen med regionsformanden kan du aftale, hvordan I vil arbejde videre med at få indflydelse på sagen. Hvis du har en fællestillidsrepræsentant, bør du også kontakte vedkommende.
Når der er truffet beslutning om besparelse, skal beslutningen implementeres på arbejdspladsen. Her vil MED/SU-udvalget være et centralt forum. Hvis du ikke selv sidder i det øverste udvalg, så kontakt dem, der gør. I MED/SU- udvalget vil man evt. kunne stille forslag om alternative løsninger til afskedigelser.
Fakta om afskedigelser
Ledelsen skal beslutte hvem, der eventuelt skal afskediges. Ledelsen skal beholde de bedst kvalificerede medarbejdere ud fra de kriterier, der er blevet opsat for afskedigelse. Kriterierne skal være saglige, og ledelsen må ikke opstille kriterier, der prædefinerer enkelte medarbejdere. Kriterierne må ikke alene defineres ud fra handicap, alder, køn, sygefravær, anciennitet, graviditet og barsel.
TR kan sammen med ledelsen være med til at beslutte processen og retningslinjerne for afskedigelserne. Når det er besluttet, hvem der skal afskediges, er det TR’s opgave at følge op på situationen både på arbejdspladsen og blandt hele gruppen af kolleger.
Når ledelsen har besluttet, hvem der skal afskediges vil det være en konsulent fra Danske Fysioterapeuter, der overtager sagen for de enkelte medlemmer.
Dine opgaver som TR i forhold til medlemmerne
Sørg for, at du som TR har tæt kontakt til og dialog med dine kolleger, så du kan få en fornemmelse af, hvad der er betydningsfuldt for dem. Prøv at få en fornemmelse af, hvordan den enkelte tager situationen, og husk, at det ikke kun er dem, der er udpeget til afskedigelse, som er berørte af situationen, men hele arbejdspladsen.
Bekymringerne om og opfattelserne af situationen kan være meget forskellige, og derfor er det vigtigt at italesætte mulige dilemmaer med dine kollegaer. Bed eventuelt ledelsen om tid til at mødes med medlemmerne, så I kan drøfte, hvad de har brug for i denne særlige situation.
Du bør også informere dine kolleger om, at du arbejder for at få klarlagt, hvilke muligheder den enkelte har i forhold til psykologhjælp, fritstilling, kompetenceudvikling mm.
Vær opmærksom på
- At orientere om retningslinjer på arbejdspladsen vedr. omplacering - se personalepolitik
- At arbejdsgiveren kan have mulighed for at henvise til et tilbud med akut psykologhjælp
- At informere om, at du overgiver sagen til Danske Fysioterapeuter, når der er kommet navne på, hvem der skal afskediges
- At personalepolitikken kan indeholde afsnit om procedurer i forbindelse med omorganisering og/eller besparelser.
Dine opgaver som TR opgaver på arbejdspladsen og i forhold til ledelsen
Ledelsen har brug for din viden som TR for at gennemføre processen på den mindst belastende måde. Blandt andet kan du bidrage til en god proces både før, under og efter effektueringen af en afskedigelsesrunde.
Vær opmærksom på:
- At informere om, hvilke emner der fylder blandt kollegerne
- At give relevant information, der har til formål at skabe ro og meddindragelse
- At sparre med dit netværk både på arbejdspladsen og i regionen. Træk på deres erfaringer
- At inddrage AMR/ MED for at sikre en god proces
- At du som TR har mulighed for indflydelse på processen, men ikke på hvem ledelsen i sidste ende udvælger til afskedigelse.
- At du ikke bliver lederens budbringer.
Når de enkelte medarbejdere er blevet udpeget, skal du som TR tage dig af opsamling på arbejdspladsen.
Vær opmærksom på, at du har tavshedspligt i forhold til, hvem der er indstillet til afskedigelse. Du må altså ikke orientere gruppen om, hvem der er indstillet til afskedigelse, men den berørte medarbejder må gerne selv orientere herom.
Det er vigtigt også at drøfte, hvilke konsekvenser besparelserne vil få for opgavevaretagelsen på arbejdspladsen, og hvordan opgaverne skal prioriteres i fremtiden.
Kontakt Danske Fysioterapeuter
Kontakt Danske Fysioterapeuter, så snart der er optakt til besparelser, så vi kan rådgive dig. Vi kan blandt andet hjælpe dig med at afklare de løn- og overenskomstmæssige konsekvenser af besparelserne.
Når beslutningen om, hvem der skal afskediges, er truffet, skal du være opmærksom på, at der vil være en partshøring. Her er det vigtigt, at det enkelte medlem kontakter Danske Fysioterapeuter inden fristens udløb.
Brug dit netværk
Det er vigtigt at holde tæt kontakt til de andre tillidsrepræsentanter, der evt. er involveret i sagen. Du vil også kunne hente sparring i dit netværk – blandt andet hos dem, der har været igennem det samme, som du er igennem nu.