Arbejdsnedlæggelser
Der kan dog ske noget, der har så stor betydning for medarbejdernes arbejdssituation, at de alligevel vælger at nedlægge arbejdet.
Tillidsrepræsentanten må under ingen omstændigheder opfordre til, at medarbejderne nedlægger arbejdet.
I tilfælde af optræk til overenskomststridig arbejdsnedlæggelse, skal tillidsrepræsentanten søge at forhindre fysioterapeuterne i at nedlægge arbejdet.
Hvis det ikke lykkes at forhindre arbejdsnedlæggelsen, skal tillidsrepræsentanten straks underrette lederen og straks kontakte Danske Fysioterapeuters sekretariat for yderligere vejledning.
Danske Fysioterapeuter - og dermed tillidsrepræsentanten - skal forsøge at få kollegerne til at genoptage arbejdet igen.
Det er vanskeligt at sige noget om, hvordan tillidsrepræsentanten konkret skal gøre dette, bl.a. fordi der er så mange konkrete forhold, der spiller ind.
For at få kollegerne til at genoptage arbejdet må tillidsrepræsentanten naturligvis opsøge kollegerne med passende mellemrum. Det kan f.eks. være nødvendigt at gå med i en demonstration eller deltage på et fagligt møde for at få kollegerne i tale.
Det vigtigste er at holde for øje, at tillidsrepræsentanten under ingen omstændigheder må opfordre til arbejdsnedlæggelse, og hvis der er en, så skal tillidsrepræsentanten gøre sit for at få kollegerne i arbejde igen.
Det vil være oplagt at suppleanten er sparringspartner til tillidsrepræsentanten og også holder lav profil.
I den tid, hvor tillidsrepræsentanten ikke forsøger at få kollegerne i arbejde, skal hun/han passe det arbejde, der skal udføres i afdelingen.
Et godt råd er at holde tæt kontakt med tillidsrepræsentanterne for de andre faggrupper, hvis de også nedlægger arbejdet.
Det kan få store økonomiske konsekvenser, hvis Danske Fysioterapeuter medvirker eller opfordrer til overenskomststridige arbejdsnedlæggelser og dermed tilsidesætter den gensidige fredspligt. Det kaldes organisationsansvar.
Tillidsrepræsentanter er Danske Fysioterapeuters repræsentant på arbejdspladsen, og hvis tillidsrepræsentanten opfordrer til - eller på anden måde medvirker til - at der iværksættes arbejdsnedlæggelser kan det påføre Danske Fysioterapeuter organisationsansvar.
Ikke bare Danske Fysioterapeuter, men også den enkelte fysioterapeut, kan blive draget økonomisk til ansvar for overenskomststridige arbejdsnedlæggelser.
Hvis en arbejdsnedlæggelse varer mere end en dag, sker der oftest det, at Danske
Fysioterapeuter indkaldes til et såkaldt fællesmøde med arbejdsgiverne.
Her konstateres det, at arbejdsnedlæggelsen er overenskomststridig, og at Danske Fysioterapeuter aktivt skal arbejde for at få stoppet arbejdsnedlæggelsen.
Hvis arbejdsnedlæggelsen alligevel fortsætter, kan den enkelte fysioterapeut pålægges at betale bod (typisk ca. 40 kr. pr. time), og hvis den fortsætter videre, idømmes skærpet bod (typisk ca. 70 kr. pr. time).
Fysioterapeuterne har naturligvis ikke krav på løn under arbejdsnedlæggelsen.
Fysioterapeuter kan komme i en situation, hvor andre faggrupper nedlægger arbejdet. I sådanne tilfælde skal fysioterapeuterne forholde sig “neutrale” og passe deres arbejde som sædvanligt, så godt det kan lade sig gøre.
I praksis betyder det, at fysioterapeuterne skal arbejde som hidtil og ikke forøge arbejdstempo eller på anden måde blande sig i konflikten.
Hvis fysioterapeuternes arbejde bliver besværliggjort eller hindret af det personale, der nedlægger arbejder, skal fysioterapeuterne (tillidsrepræsentanten, hvis der er en sådan) orientere lederen og afvente yderligere retningslinier.
Kontakt evt. sekretariatet i Danske Fysioterapeuter for yderligere rådgivning.